PŮLROK S ON-LINE DEGUSTACEMI

Sdílet tento článek >

Přelom roku 2020 a 2021 nebyl nejlehčím časem pro světové pivovarnictví, s odstupem ale člověk pozitivně vnímá alespoň to, že naše řemeslné odvětví bylo donuceno zamyslet se nad alternativními cestami prodeje. To u nás mimo jiné dalo za vznik našemu pivnímu předplatnému, které se během roku 2021 pak dostalo z jednotek k desítkám předplatitelů a ke konci roku jsme obeslali pivním balíčkem už více než sto třicet předplatitelů. Tímto všem moc děkujeme za vámi poskytnutou důvěru s výběrem piv a těšíme se na každý nový přírůstek.

Postupný nárůst odběratelů předplatného zintenzivňoval naší potřebu se s vámi na nějaké pravidelné bázi stýkat, a tak jsme vymysleli koncept online degustací, který jsme spustili v červenci 2021 a vytvořili tak místo, kde se s vámi můžeme spojovat s různými osobnosti našeho, ale i spřátelených pivovarů v reálném čase. Pojďme se spolu ohlédnout za cestou, kterou jsme od té doby prošli, ale také nastínit, co nás čeká.

Diváky první červencové degustace jsme uvítali ve složení Adam Huml (já) a náš sládek Mikuláš Preisler z mého bytu v Praze, který v následujících měsících ještě mnohokrát navštívíte. Šlo o velmi punkové vysílání, kde nám stačil jeden Mac a dvě skleničky. Mnoho nás naučil, hlavně teda to, že si při příštích degustacích budeme do sklenic nalévat daleko méně piva. S Mikulášem jsme za dvě a tři čtvrtě hodiny zvládli probrat mnoho témat, od pěstování chmele po naše oblíbená piva a seznámili jsme se s předplatiteli, se kterými si v dalších měsících ještě mnoho řekneme.

Druhé, srpnové předplatné pak bylo vysíláno z našeho pivovaru, kde mi sekundoval sládek Ruda Rajniš. Pro nás to byl takový warm-up před grilováním, kterého se následně účastnil celý náš pivovar, tak jsme byli ve velmi veselém duchu. Nejvíce jste si s námi užili speciál pro předplatné, kterým se tentokrát stal černorybízový kyseláč se skořicí a javorovým sirupem. Znovu se ukázalo, jak praktické je mít vedle sebe sládka, který umí napravit všechny mé nepřesnosti a doplnit zajímavé informace.

Třetí degustace a ta poslední, kterou jsme vysílali v uzavřené společnosti předplatitelů proběhla v září a hostem se stala Barbora Zemanová, celá vědecká sekce našeho pivovaru. Barča dala této degustaci skvělý rozměr skrze svůj jedinečný vhled do problematiky kvasinek, mikroorganismů a výrobního procesu piva – degustace měla díky tomu vysokou informační hodnotu. Tato degustace otevřela diskuzi v pivovaru o budoucích cestách tohoto konceptu a rozhodli jsme se především asi díky hodnotě, kterou dobře vybraný host přispěl, že degustaci otevřeme široké veřejnosti a začneme se ještě více soustředit na lidi, které zveme.

S říjnovou degustací jsme započali koncept, který zůstal až doteď. Od té doby se snažíme být ve třech (víc hlav víc ví) a zvát vždy i nějakého hosta z pivovaru, který vám posíláme ve zlatém předplatném. V říjnu naše pozvání přijal Jakub Veselý, bohužel se kvůli nemoci nemohl dostavit, a tak nám vyslal z pivovaru Falkon ambasadora Jana Matějku, na druhé straně seděla naše Radka Veselá, jejíž hlas slyšíte pokaždé, když s námi řešíte telefonicky cokoliv o předplatném nebo e-shopu. Otevření degustace všem byl skvělým rozhodnutím, zvýšil aktivní účast sledujících, a tím posílil dynamiku vysílání. Věděli jsme, že jsme na správné cestě.

Listopad přinesl návrat sládka Mikuláše Preislera, který přijal na své bedra péči o speciální piva pro Gold předplatitele. Z pivovaru Chroust pak přijel Jirka Chroustovský a povídali jsme si například o tom, jaké to je vařit pivo pod střechou jiného pivovaru, o nových chmelových odrůdách a o tom, jak balancovat mezí invencí a zaručenými postupy. Online nás sledovalo zase o kapku více lidí, a tak jsme se konečně rozhodli, že do budoucna se musíme zaměřit na zvýšení kvality streamu.

V prosinci jste mohli zaznamenat první zásadní zlepšení vysílání, pořídili jsme novou kameru, takže jste si mohli v celé kráse prohlédnout Vaška Vomáčka, sládka miniaturního pivovaru černý potoka. Vašek nám poskytl zajímavý vhled do toho, jak vypadá přerod domovarníka v malý pivovar a hlavně, jak se dělá pivovar jako one-man show, a že růst nemusí být nutnou ambicí každého projektu. Sice jsme pro tenhle stream pořídili omylem konferenční mikrofon, ale to hned v lednu napravíme.

Do lednového zlatého předplatného zavítalo pivo nového českého projektu Many Worlds, a tak  se role našich hostů ujali Ján Hrnko a Marek Mahút, kteří v roce 2018 tento pivovar založili. Řeč padla na aspekty divoké a spontánní výroby piva, na nuance práce s organickými ingrediencemi, nebo na odpovědnost, kterou si sebou nese pokračování pivovarské tradice v budově historického pivovaru v Unhošti. Další vylepšení v podobě lepšího světla a pořádného mikrofonu nás konečně dostalo do fáze, kdy nám kvalitu víc kazí komprese facebooku, než technická kvalita vybavení.

Moc si vážíme všech, kteří se s námi pravidelně schází u tohoto dýchánku a těšíme se i na další degustaci, u které se v únoru potkáme s brněnským pivovarem JBM. A rozhodně budeme rádi za jakoukoliv zpětnou vazbu, chceme to dělat dobře. Zpětně můžete degustace zkouknout na našem YouTube kanálu.

Mohlo by vás zajímat

Kartel: Beervana

"Perla na Váhu", to je označení, které si v některých slovenských textech vysloužilo historické město Žilina. I přes krásné historické centrum a...

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST

Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma

Tady ještě zbývá prázdné místo

0 / 12
Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma
0 / 12
Tady ještě zbývá prázdné místo

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST