Pivní styly: White Stout

Sdílet tento článek >

Pivní styly vznikají různými způsoby, pro které je společný nějaký konsensus pivařského publika o jejich unikátnosti. Historické styly si svůj status zasloužily většinou díky jedinečným lokálním výrobním postupům a ty moderní pak revolučními novými přístupy, které je odlišily od současné konkurence.  White stout ale vznikl trošku jinak - jako aprílový žertík, který si začal žít vlastním životem. Pojďme se podívat jak se to stalo a jak si dnes White Stout stojí.

Falešné ohlašování šílených produktů firmami na prvního apríla už dnes asi málokoho rozeměje. V roce 2010 jsme ale asi ještě byli méně vyčerpaní sociálními sítěmi, memy a rádoby vtipnými marketingovými specialisty velkých firem. Takže když se na youtube objevilo video, kde sládci James Watt z pivovaru Brewdog a Greg Koch z pivovaru Stone se smíchem oznamují jejich velkou odpověď na Black IPA, zasmáli jsme se a zapomněli bychom. Že to je počátek trendu, který tu s námi bude i za více než 10 let, si asi nikdo ani nepředstavil.

Screenshot 2023 01 13 at 13.16.32 » Pivovar Zichovec

Kolaborační várka Stone a Brewdogu s názvem Luciferin se nestala, aprílový žert byl přesně to – jen žert, ale idea zůstala a postupně se z ní stal takový undergroundový pivní grál pro kreativní sládky. Vytvořit světlé pivo, které po vůni a chuti připomene klasický stout se totiž stalo výzvou, do které se začali pomalu pouštět nejen američtí sládci. První opravdové White Stouty (často zvané „golden stout“) pak začaly vznikat hned v roce 2010 a prvenství se připisuje kalifornskému pivovaru Triple Rock Brewing a jejich tehdejšímu sládkovi Rodgerovi Davisovi. Již s prvními příklady se ustalují nejčastější ingredience – káva, kakaové boby a vanilka, ale rozhodně se nezůstává pouze u nich.

V letech, které následují, přicházejí první velká jména ve světě světlých stoutů. Objevuje se JP’s Casper White Stout od pivovaru Whole Hog Brewery a později se do své vlastní iterace pouští i pivovar Stone, který to svým vtipem celé odstartoval, a vzniká jejich silný white stout Master of Disguise. Tyto větší produkce představily nový styl white stout široké pivní veřejnosti a rozpoutávají smršť pokusů, která zpomaluje až kolem roku 2015, kdy tuhle sládkovskou výzvu malinko dohání jeho inherentní kontroverze mezi konzumenty.

unnamed » Pivovar Zichovec

Zatímco sládci se snaží využívat stále šílenější suroviny pro vytvoření tmavě chutnajícího piva bez ovlivnění barvy, obchodně tyto piva není vždy úplně snadné prodávat a vysvětlit zákazníkům. Lidé totiž při čtení jména „stout“ prostě očekávají tmavé pivo a pro některé je to prostě nepochopitelné a klamavé. K těmto hlasům se připojují i odmítači mezi tradičnějšími pivními geeky, kteří vedou diskuze o legitimitě white stoutu jako pivního stylu a jeho zbytečnosti a tlačené postmodernosti. Takže v době, kdy už do piv přistává čokoláda, oříšky, zelené kávová zrna, speciálně zpracované slady, pražené dřevěné kostky a jiné na ten čas stále bizarní suroviny, se pivovarům prostě pomalu přestává vyplácet věnovat tomu nadále tolik energie.

V České republice udělal White Stout cákanec poprvé v roce 2018, kdy tento styl uvařily v kooperaci pivovary Raven a Chroust. Vytvořili oříškovou verzi stylu se jménem „Big White Nuts„, která nesla 17 stupňů a méně výraznou kávovou linku ve prospěch citelné oříškovosti. Od té doby na našem území vzniklo jen opravdu velmi malé množství piv tohoto stylu. Je tedy velmi těžké mluvit o tom, jestli je u nás vztah k tomuto fenoménu jiný než ve zbytku světa.

27021404 1887476354897880 2111107754468049583 o » Pivovar Zichovec

My se pouštíme do White Stoutu konečně až teď v roce 2023. Naše verze je postavena na tradičním anglickém sladu Marris Otter, který vykazuje příjemné lehce oříškové kvality. O pražený charakter stoutu se pak společně starají kakaové boby a cold brew káva z pražské pražírny Doubleshot, pro zjemnění pak přidáváme madagaskarskou vanilku. Doufáme, že vám naše patnáctistupňová sušší verze tohoto stylu bude chutnat a že na styl nezanevřete. My ho považujeme za svěží vítr a opravdu zábavné mentální cvičení.

White Stout je a bude pro mnohé kontroverzní. Je to připomínka té šílenější, experimentálnější, postmodernější a pro mnohé zbytečnější stránky řemeslného pivního světa. Vypráví ale skvělý příběh, který nám ukazuje hlavně to, že vznik nového pivního stylu není v ničích jedněch rukou, ale místo toho prostě ve vůli a konsensu širší pivovarské společnosti, která může udělat světový pivní styl i z nevinného vtipu.

Autor článku: Adam Huml

Mohlo by vás zajímat

Kartel: Beervana

"Perla na Váhu", to je označení, které si v některých slovenských textech vysloužilo historické město Žilina. I přes krásné historické centrum a...

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST

Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma

Tady ještě zbývá prázdné místo

0 / 12
Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma
0 / 12
Tady ještě zbývá prázdné místo

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST