Pivní vady: Banánová (Izoamylacetát)

Sdílet tento článek >

Vady, které není vždy nepříjemné v pivu naleznout, jsou docela vzácné. Izoamylacetát je jedním z nich. Tento výrazný ester je totiž látka, která propůjčuje banánu jeho chuť a v některých pivních stylech je dokonce žádoucí. Zajímovstí je, že izoamylacetát používají ke komunikaci i včely, takže kdyby se vám kolem vaší bavorské pšenice začali slétávat, tak je vše v pořádku.
  • Projev:
    Ovocný, Esterový, banány, hrušky, při vyšších koncentracích lak na nehty
  • Přibližný Práh Vnímání:
    1.4 mg/l
  • Výskyt:
    Tento ester je v nějakém množství přítomen prakticky ve všech pivech, většinou ale podprahově. Nejtypičtější je pro pšeničné styly jako například německý Hefeweizen.
  • Stárnutí:
    Intenzita má tendence klesat s časem.
  • Příčiny:
    Všechny estery vznikají aktivitou kvasinek  během fermentace. Nadměrná produkce izoamylacetátu je zpravidla výsledkem stresu kvasnic. 
pexels vanessa loring 5966630 scaled » Pivovar Zichovec

Zamezení Vzniku:

  • Vyberte vhodné kvasinky pro zamýšlený pivní styl.
  • Dostatečně provzdušněte mladinu před počátkem fermentace a zamezte dalšímu přístupu vzduch poté, co fermentace započne.
  • Zakvášejte dostatečným množství vitálních kvasinek.
  • Dobře kontrolujte teplotu. 
  • Vyšší teploty fermentace způsobují nadměrnou produkci esterů.
  • Jestliže uvaříte pivo s nadměrným množstvím izoamylacetátu, zkuste pivo nechat vyležet.

Trénink: 

Komplexnost esterového profilu je velmi těžké napodobit, ale základní charakter můžete nasimulovat použitím banánového extraktu (to je roztok izoamylacetátu v ethanolu). Vždy srovnávejte s kontrolním vzorkem.

Běžně dostupná piva: Většina bavorských pšeničných piv vykazuje specifickou banánovou chuť z esterového profilu kvasnic.

Autor článku: Adam Huml

Mohlo by vás zajímat

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST

Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma

Tady ještě zbývá prázdné místo

0 / 12
Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma
0 / 12
Tady ještě zbývá prázdné místo

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST