Pink Boots DAYOFF aneb když si holky uvaří pivo

DSC06416 3 » Pivovar Zichovec

A jak probíhal náš Pink Boots event? My holky ze Zichovce jsme uspořádaly na začátku března Pink Boots DAYOFF pro všechny z nás v okolí, které si potřebovaly trošku odfrknout. Den byl plný zážitků, cvičení, jídla, ale úplným hřebem byl samozřejmě workshop enkaustiky s naší kamarádkou a sousedkou Lenkou Kladivovou. Enkaustika je původně antická technika […]

Párování piva a sýrů

OIG.v4uZTfndXKLKg4Vg.jEY » Pivovar Zichovec

Jaké pivo si dát k francouzskému Roguefortu? Jaké k italskému Parmazánu? A jaké k slovenským korbáčkům? Odpovědí určitě nalezneme mnoho a většina bude dávat smysl. Párování není o hledání jediné pravdy, nebo optimálnímu řešení, je to hraní si s vlastním mozkem, který máme každý trošku jiný a vnímáme jím chuť mnoha způsoby. Společně nahlédněme do teorie za párováním a ukážeme si pár spojení, které baví mě.

Stručné ohlédnutí za rokem 2023

Screenshot 2024 01 02 at 14.36.53 » Pivovar Zichovec

Je tu nový rok a s ním ideální příležitost ohlédnout se za tím předešlým a zhodnotit, kam jsme se posunuli. Rok 2023 pro nás jako pro pivovar byl v mnohém zcela přelomový. Implementace odstředivky nám dovolila zefektivnit výrobu a navýšit náš výstav. Vůbec poprvé jsme se tak přehoupli přes hranici 10 tisíc hektolitrů a to teda radikálním nárůstem. Nyní se totiž koukáme do tabulek a je nezpochybnitelné, že číslo, na kterém jsme se letos zastavili, je 12.474 hektolitrů (oproti loňským 9.960 hl).

9 přehlížených chmelařských regionů

» Pivovar Zichovec

Všichni rádi slyšíme o plejádách nových amerických, novozélandských a australských chmelů, které přichází na trh každý rok. Nenachází se ale na světě i regiony nám skryté? Které svou produkci směřují neméně zajímavým směrem, jen svou úrodu spotřebují lokálně? Pojďme se podívat na devatero chmelařských oblastí, o kterých si často neprávem myslíme, že nám nemají co nabídnout.

Wilda diaries: Jak chytat brettky?

IMG 20230830 075225 1 scaled » Pivovar Zichovec

To je otázka! Breberky (mikrobiologické vzorky) z prostředí můžeme odebírat několika způsoby, například stěry, spady, otisky, nebo přenést to co odebíráme, v našem případě plod stromu, do laboratoře a tam vzorek dále zpracovat. Nezapomeňte, že se jedná o mikrobiologické odběry, proto dbejte na čistotu vás i vašeho okolí, noste rukavice a dezinfikujte si ruce a nástroje lihem.

Na výlet: Lvov

IMG 1165 scaled » Pivovar Zichovec

Na začátku září jsme se podívali do Lvova. Bylo to na popud Ládi Vrtiše z pivovaru Raven, který mi při náhodném setkání v jedné vršovické pivotéce nabídl, ať s ním jedu do Ukrajiny udělat degustaci českého piva pro tamní beergeeky. Ačkoliv mě Láďa dlouhé týdny a celou cestu připravoval na to, že je Lvov kulturní a gastronomické centrum Ukrajiny, opravdu jsem nebyl připravený na zážitek, který na mě čekal. A proto sepisuji tento krátký průvodce po místních craft beer barech a pivotékách, kterým bych vás chtěl do Lvova nalákat. Jo… A že je tam válka? O důvod víc tam jet.

Pivní vady: Oxidace

pexels roman odintsov 6422025 scaled » Pivovar Zichovec

Oxidace je projev, který ochutná každý z nás, jde totiž o přirozenou budoucnost každého piva a je to tedy hlavní působitel faktu, že má pivo nějaký datum spotřeby. Jako chybu oxidaci vnímáme hlavně když se dostaví daleko dříve v životu piva, než je žádoucí, nebo pokud je pivo oxidované od začátku. V minulosti byla oxidace v České republice vnímána jako přirozený projev vysoce chmelených piv, s vývojem technologie se to ale mění a je u většiny pivních stylů považována za nespornou vadu.

Pivní vady: Zelené Jablko (Acetaldehyd)

pexels rp photography 693794 scaled » Pivovar Zichovec

Acetaldehyd se vyskytuje přirozeně a jeho profil můžeme poznat ve zrajícím ovoci nebo třeba kávě. V pivu ale tuto chuť potkat nechcete, její štiplavý jablečný projev vám totiž dokáže zamaskovat projev surovin, které si v pivu chcete opravdu vychutnat.

ZÁZNAMY Z JAPONSKA – PIVNÍ TURISTIKA V ZEMI VYCHÁZEJÍCÍHO SLUNCE

11craftbeermarket scaled » Pivovar Zichovec

Sedíme v malém sousedském pivovárku v Hirošimě, předposledním městě našeho třítýdenního putování po Japonsku. Střídavě od sebe upíjíme lehký pšeničný ejl a kávový stout, přičemž si začínáme stále intenzivněji uvědomovat, že náš výlet bude brzy u konce. Nepříjemné myšlenky na návrat do pracovního procesu ale naštěstí přerušuje manželka Bára překvapivou informací, že jsme právě v Japonsku ochutnali už sto různých druhů místních piv. Nejprve nevěřím, ale Untappd nelže. Po krátkém zamyšlení se vlastně ani není čemu divit. Je pravdou, že naše cesta za chrámy, bambusovými lesy, zábavními parky, arkádovými hernami a restauracemi s lokálními specialitami byla pivovary záměrně protkaná celkem pravidelně, takže konečné skóre 115 ochutnaných vzorků dává docela smysl.

Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma

Tady ještě zbývá prázdné místo

0 / 12
Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma
0 / 12
Tady ještě zbývá prázdné místo