Pivní vady: Sýrová (Kyselina 3-methylbutanová)

Sdílet tento článek >

Ačkoliv sýr mnozí z nás považujeme za přirozeného partnera pivu, jeho chuť v pivu opravdu cítit nechceme. U této vady je téměř vždy problém ve stáří chmelu, proto je dobré si před použitím chmel vždy dobře očichat.
  • Projev:
    Stařený sýr, žluklost, stařené chmely, kozí zápach, špinavé ponožky, pot
  • Přibližný Práh Vnímání:
    0.7 – 1 mg/l
  • Výskyt:
    Může se podílet na chuťovém profilu některých vysoce chmelených piv, ale ve většině případech a koncentracích je považována za vadu. V lambicích a divokých pivech se často sýrově zapáchající chmely používají, jejich aroma se, ale v průběhu kvašení mění.
  • Stárnutí: 
    Zjemňuje se s věkem.
  • Příčiny:
    Výsledek oxidace alfa kyselin ve chmelu. Může být zaměněná za kaprylovou vadu. Pokud je výsledkem oxidace alfa kyselin, je často doprovázena tónamy čerstvě sečené trávy. Může být také způsobena bakteriální infekcí. 
Screenshot 2023 07 31 at 12.33.28 » Pivovar Zichovec

Zamezení Vzniku: 

  • Používejte čerstvé chmely, kupujte chmely od prověřených prodejců, skladujte správně.
  • Skladujte chmel v mrazáku ve chráněné atmosféře bez kyslíku.
  • Pivo, které si tuto chuť vyvine, stařte.
  • Praktikujte správnou sanitaci.

Trénink: 

Můžete uvařit intenzivní čaj ze starých chmelů a dávkovat do komerčního ležáku, porovnávejte s kontrolním vzorkem. Alternativně uvařte malou várku piva ze starých chmelů.

Autor článku: Adam Huml

Mohlo by vás zajímat

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST

Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma

Tady ještě zbývá prázdné místo

0 / 12
Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma
0 / 12
Tady ještě zbývá prázdné místo

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST