- Projev:
Stařený sýr, žluklost, stařené chmely, kozí zápach, špinavé ponožky, pot - Přibližný Práh Vnímání:
0.7 – 1 mg/l - Výskyt:
Může se podílet na chuťovém profilu některých vysoce chmelených piv, ale ve většině případech a koncentracích je považována za vadu. V lambicích a divokých pivech se často sýrově zapáchající chmely používají, jejich aroma se, ale v průběhu kvašení mění. - Stárnutí:
Zjemňuje se s věkem. - Příčiny:
Výsledek oxidace alfa kyselin ve chmelu. Může být zaměněná za kaprylovou vadu. Pokud je výsledkem oxidace alfa kyselin, je často doprovázena tónamy čerstvě sečené trávy. Může být také způsobena bakteriální infekcí.

Zamezení Vzniku:
- Používejte čerstvé chmely, kupujte chmely od prověřených prodejců, skladujte správně.
- Skladujte chmel v mrazáku ve chráněné atmosféře bez kyslíku.
- Pivo, které si tuto chuť vyvine, stařte.
- Praktikujte správnou sanitaci.
Trénink:
Můžete uvařit intenzivní čaj ze starých chmelů a dávkovat do komerčního ležáku, porovnávejte s kontrolním vzorkem. Alternativně uvařte malou várku piva ze starých chmelů.
Autor článku: Adam Huml