PIVNÍ VADY: DIACETYL

pexels mikhail nilov 7676054 scaled » Pivovar Zichovec

Dnes se seznámíme s jednou z nejčastějších vad, kterou můžete potkat. Máslová chuť je tu s námi dlouho a navždy, jejím nositelem je diacetyl, který je přirozeným produktem kvašení a potkávat ho můžeme jako máslovou chuť v potravinách jako je margarín nebo máslový popcorn. V některých pivech se pak může ve stopovém množství podílet na žádoucím charakteru, ve většině případů je ale projevem nezvládnutých technologických postupů.

OSOBNOSTI: ARMAND DEBELDER

MicrosoftTeams image 23 » Pivovar Zichovec

Nebylo by snadné najít vhodnější osobnost na počátek této série o osobnostech pivní kultury, než je Armand Debelder, který nás bohužel ve věku 70 let letos v březnu opustil po dlouhé bitvě s rakovinou prostaty. Armand Debelter zanechal neodstranitelný otisk na světové pivní kultuře svým neúnavným bojem za uchování autentických belgických lambiků, stal se zakladatelem skupiny HORAL a ve vedení slavného pivovaru 3 Fonteinen se stal ikonou srovnatelně velkou jako pivní styly, které propagoval.

Hliníková revoluce

Zichovec web final 110 scaled » Pivovar Zichovec

Těžko asi najdeme fanouška českého řemeslného piva, který poslední dobou neregistruje probíhající změnu v tom, jak je nám pivo prezentováno. Tahle změna do nedávna probíhala velmi pozvolna, za poslední dva roky ale nabrala na obrátkách a my, pivní nadšenci, čím dál tím víc cítíme, že do našich barů a pivoték, do našich životů, proniká stále více lesklých ploch a zvuků praskajícího kovu.

24. LEDEN: BEER CAN APPRECIATION DAY

DSC06098 2 » Pivovar Zichovec

Významných světových a mezinárodních dnů se slaví celá řada, ale my jsme SI 24. ledna připomněli jeden pro nás důležitý den s názvem Beer Can Appreciation Day, v překladu Den ocenění piva v plechovce. Jak jsme na tom u nás, oceňují „pivo v plechu“ i Češi?