Pivní styly: White Stout

MicrosoftTeams image 24 » Pivovar Zichovec

Pivní styly vznikají různými způsoby, pro které je společný nějaký konsensus pivařského publika o jejich unikátnosti. Historické styly si svůj status zasloužily většinou díky jedinečným lokálním výrobním postupům a ty moderní pak revolučními novými přístupy, které je odlišily od současné konkurence.  White stout ale vznikl trošku jinak – jako aprílový žertík, který si začal žít vlastním životem. Pojďme se podívat jak se to stalo a jak si dnes White Stout stojí.

Pivní Vady: Kovová

pexels pixabay 46167 scaled » Pivovar Zichovec

Ucítit v hotovém pivu kovovou chuť je něco, co opravdu nechcete zažít. Nic už s ní totiž neuděláte. Na kov jsme všichni různě citlivý a některým z nás tato vada nemusí ani vadit. I tak je důležité se jí vyvarovat, protože vysoké množství kovových iontů v pivu neovlivňuje pouze chuť, ale i mnoho dalších kvalit vašeho díla.

Pivní vady: Banánová (Izoamylacetát)

pexels aleksandar pasaric 2872767 scaled » Pivovar Zichovec

Vady, které není vždy nepříjemné v pivu naleznout, jsou docela vzácné. Izoamylacetát je jedním z nich. Tento výrazný ester je totiž látka, která propůjčuje banánu jeho chuť a v některých pivních stylech je dokonce žádoucí. Zajímovstí je, že izoamylacetát používají ke komunikaci i včely, takže kdyby se vám kolem vaší bavorské pšenice začali slétávat, tak je vše v pořádku.

Pivní Vady: Obilná, po pluhách

pexels pixabay 533346 scaled » Pivovar Zichovec

Obilí a slad jsou nezbytné suroviny na výrobu piva a bez jejich chuti si ho nedokážeme představit. Přeměna zrn ve slad a jeho extrakce je ovšem náročná disciplína, která může v případě podcenění několika kroků vést k obilné chuti, která není žádoucí. Pojďme se na to podívat blíže.

Pivní vady: Kyselina máselná

Kyselina máselná voní a chutná jako žluklé máslo.

Kyselina máselná je vadou, která nám velmi rychle uvízne v paměti. Deskriptor „dětské zvratky“ nám totiž může na první poslech připadat velmi zábavný, ale to jen do té doby než ho ochutnáte.  Kyselina máselná je extrémně páchnoucí a nepříjemná vada, která vaše pivo dokáže zcela znehodnotit a je tak jednou z nejlepších motivací dobré sanitace a přísný výběr kvality vstupních surovin.

Pivní vady: Kyselina Kaprylová

pexels anna shvets 5953698 scaled » Pivovar Zichovec

Kyselina kaprylová, je mastná kyselina, která typicky vzniká působením kvasinek a lipidů za neideálních podmínek. Projevuje se zápachem známým z kozích sýrů, při nižších koncentracích může připomínat rostlinný olej nebo vosk. Z kyseliny kaprylové může vznikat příslušný ester – ethylkaprylát, který se u piv s dlouhým ležením, například barleywine, může podílet na příjemném ovocném projevu.

Osobnosti: Jitka Ilčíková z pivovaru Wild Creatures

Jitka Ilčíková pivovar Wild Creatures

Píše se rok 2016 a v České republice i přes nárůst dostupnosti řemeslných piv stále převládá idea o dokonalosti a nadřazenosti tradičního českého ležáku jako toho nejtradičnějšího nápoje u nás. V kruzích pivních geeků ale tou dobu začíná pomalu rezonovat jméno pivovaru, který mnohým představu o pivní tradici posune do daleko vzdálenější minulosti. Začínáme slýchávat o pivovaru Wild Creatures, nejprve na Moravě, později v Praze, nejprve občas, později stále. Nedostupnost a nevšednost jím vytvářených piv balí pivovar do závěje legend a domněnek, a to i díky tomu, že o člověku za ním stojící zatím skoro nikdo nikdy neslyšel. 

Ve stínu viaduktů – Londýn a jeho craft beer

Londýn craft beer

Střety a spojení. Modernita a tradice. Koloniální minulost a její současná reflexe. Železo-skleněné mrakodrapy stínící historické dvoupodlažní domky. Kultury celého světa mísící se v centrech i izolující se na periferiích. To a mnoho dalších jsou obrazy moderního Londýnu a stejně tak jeho gastronomické scény. A pivní svět? Ten to svou rozmanitostí reflektuje úplně stejně. Anglie je velmocí současného i historického pivovarnictví a v jejím hlavním městě to poznáte na každém kroku.

PIVNÍ VADY: SULFAN

MicrosoftTeams image 47 » Pivovar Zichovec

Puch zkažených vajíček je něco, co velmi pravděpodobně každý v pivním světě potká, díky vysoké těkavosti je totiž i malé množství sulfanu (zastarale sirovodíku) velmi snadno citelné při přivonění, i když se v chuti nemusí projevit. Pro některé pivní styly jako je například anglický Burton Ale je lehký sulfanový zápach v pořádku. Tahle vůně připomínající vůni termálních pramenů má také další vlastnost – díky těkavosti a vazbě na CO2 se z piva rychle vytrácí a po pár minutách ve sklenici tak může zcela odeznít.

Za pivem na Yucatán

17 hermana 2 e1659947682798 » Pivovar Zichovec

Díky volnějším vstupním podmínkám se minulou sezónu stalo Mexiko oblíbeným cílem dovolených. Hlavní dovolenkovou destinací Mexika je poloostrov Yucatán administrativně se dělící mezi tři státy federace. Pohádkově bílé pláže, tyrkysová křišťálová voda, zelený prales s ruinami po indiánských civilizacích a cenoty – ve vápencovém podloží zahloubené jeskyně plné vody vhodné ke koupání i dobrodružnému potápění, to jsou hlavní lákadla, která si běžný návštěvník zpříjemní Coronou. Ale s velkým množstvím turistů je i větší poptávka po řemeslném pivu, takže místní domovarníci mají příležitost přerůst své kuchyně a své výtvory pouštět do světa.