- Projev:
Čerstvá pšenice, obilnost, drsnost, „zelená“ rostlinost, mladé ořechy, čerstvé zrní - Přibližný Práh Vnímání:
1-20 µg/l (mikrogramů na litr) - Výskyt:
Téměř vždy považováno za vadu. U některých stylů jako jsou sladové ležáky je nízký výskyt tolerován. - Stárnutí:
S časem klesá na intenzitě a „vyhlazuje se“. - Příčiny:
Nejčastěji způsobena přítomností různých aldehydů, které můžou předávat obilný charakter. V čerstvě nasladovaném ječmenu jsou přítomny větší koncentrace těchto látek, proto je potřeba nechat čerstvý slad odležet. Tato vada se může projevit kvůli přílišně jemnému namletí sladu (pluhů), příliš dlouhému rmutování, vyslazování příliš horkou vodou nebo přeextrahováním při vyslazování.
Zamezení Vzniku:
- Ujistěte se, že nešrotuje slad na příliš jemnou hrubost.
- Pokud sladujete vlastní ječmen, nezapomeňte nechat ho 2-8 týdnů vyležet.
- Rmutování držte pod dvě hodiny.
- Vyslazovací vodu držte pod 76°C a nesbírejte výstřelky pod 2° Plato.
- Ležení vám může pomoci „vyhladit“ obilný charakter z již hotového piva.
Trénink:
Jedna z nejčastějších a nejsnáze poznatelných vad v pivě. Pokud domovaříte můžete malou část díla oddělit a záměrně nesplnit žádné z výše zmíněných doporučení. Případně můžete vytvořit koncentrovaný přeextrahovaný „čaj“ ze sladu a ten dávkovat do piva. Porovnejte s kontrolním vzorkem.
Autor článku: Adam Huml