Pivní Vady: Obilná, po pluhách

Sdílet tento článek >

Obilí a slad jsou nezbytné suroviny na výrobu piva a bez jejich chuti si ho nedokážeme představit. Přeměna zrn ve slad a jeho extrakce je ovšem náročná disciplína, která může v případě podcenění několika kroků vést k obilné chuti, která není žádoucí. Pojďme se na to podívat blíže.
  • Projev:
    Čerstvá pšenice, obilnost, drsnost, „zelená“ rostlinost, mladé ořechy, čerstvé zrní
  • Přibližný Práh Vnímání:
    1-20 µg/l (mikrogramů na litr)
  • Výskyt:
    Téměř vždy považováno za vadu. U některých stylů jako jsou sladové ležáky je nízký výskyt tolerován.
  • Stárnutí:
    S časem klesá na intenzitě a „vyhlazuje se“.
  • Příčiny:
    Nejčastěji způsobena přítomností různých aldehydů, které můžou předávat obilný charakter. V čerstvě nasladovaném ječmenu jsou přítomny větší koncentrace těchto látek, proto je potřeba nechat čerstvý slad odležet. Tato vada se může projevit kvůli přílišně jemnému namletí sladu (pluhů), příliš dlouhému rmutování, vyslazování příliš horkou vodou nebo přeextrahováním při vyslazování.
pexels pixabay 207247 scaled » Pivovar Zichovec

Zamezení Vzniku:

  • Ujistěte se, že nešrotuje slad na příliš jemnou hrubost.
  • Pokud sladujete vlastní ječmen, nezapomeňte nechat ho 2-8 týdnů vyležet.
  • Rmutování držte pod dvě hodiny. 
  • Vyslazovací vodu držte pod 76°C a nesbírejte výstřelky pod 2° Plato.
  • Ležení vám může pomoci „vyhladit“ obilný charakter z již hotového piva.

Trénink:

Jedna z nejčastějších a nejsnáze poznatelných vad v pivě. Pokud domovaříte můžete malou část díla oddělit a záměrně nesplnit žádné z výše zmíněných doporučení. Případně můžete vytvořit koncentrovaný přeextrahovaný „čaj“ ze sladu a ten dávkovat do piva. Porovnejte s kontrolním vzorkem.

Autor článku: Adam Huml

Mohlo by vás zajímat

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST

Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma

Tady ještě zbývá prázdné místo

0 / 12
Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma
0 / 12
Tady ještě zbývá prázdné místo

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST