(Catty, C10H18OS)
- Projev:
 Záchod pro kočky, kočičí moč, listy černého rybízu, listy rajčat.
- Přibližný Práh Vnímání:
 15ng/l (mikrogramů na litr)
- Výskyt:
 „Catty“ chuť je většinou považována za vadu, v nízké intenzitě může být ale záměrná a žádoucí u některých moderních pivních stylů, hlavně IPA, jelikož některé moderní odrůdy chmele přirozeně tuto chuť vykazují. Může taky vzniknou jako projev začínající oxidace, v tomto případě je vždy považována za vadu.
- Stárnutí:
 Nejprve narůstá, poté klesá.
- Příčiny:
 Může být způsobena kontaminací vstupních surovin, či přirozeně jako součást profilu některých chmelů.

Zamezení Vzniku:
- Jestli vám tato chuť vadí, vybírejte takové chmely, které ji přirozeně neobsahují.
- Ujistěte se, že váš slad není kontaminovaný.
- Minimalizujte oxidaci sladiny, mladiny a mladého piva.
- Skladujte pivo v temnu a za nízkých teplot.
Trénink:
- Můžete nasimulovat chmelením chmely známých pro svoji catty chuť jako je Simcoe nebo Citra. Údajně se dá nasimulovat extraktem z listů černého rybízu, to je ale možná levnější degustační sada.
Autor článku: Adam Huml

 
															 
	 
	 
	