Jako mnoho příběhů v téhle rubrice, i příběh Meetnici začíná u gastro-nadšenců, konkrétně u Martina Petera a Michala Mikuláše (i přes všechna křestní jména jde o dva lidi), kteří si před sedmi lety na jaře řekli, že mají už dost zaměstnaneckého poměru, a vydali se na cestu za vlastní hospůdkou. Osud jim byl nakloněn a poskytl jim prostor po malém bistru v ulici Mýtna, která Meetnici dává její jméno. Do přípravy na otevření se zapojuje celá rodina a hned v létě 26.8.2016 se poprvé otevírá veřejnosti ve své první podobě.
V konceptu Meetnice Martin s Michalem realizují svůj sen – přátelskou hospodu se zaměřením na kvalitní pivo, výbornou kávu, drobné pochutiny, za doprovodu tvrdší muziky a s možností podívat se na sportovní utkání. To celé v jedinečné sousedské atmosféře, kam se rádi vracíte po obědě na kávu nebo večer za zábavou. Nyní se tak mohou přátelé v Bratislavě „meetnout“ na Mýtnej v Meetnici a patřičně si to užít.
Meetnica začíná svou pivní dráhu s třemi čepy nabízející česká piva, ale již brzy na ně začne dorážet rostoucí svět řemeslného piva a hned po půl roce fungování přidávají čtvrtou pípu, na které rotují exotičtější kousky. Díky sázce na kvalitní výběrovou kávu se Meetnica velmi brzy plní od poledne do noci a i přes stísněné prostory zázemí nabízí drobné pochutiny v podobě hustých polívek, nakládaných sýrů či utopenců. Meetnica nepochybně něco dělala velmi dobře, neboť hned v březnu roku 2017 jí příliv hostů dovoluje expanzi do dalšího prostoru. Hospůdka se tak dělí na kuřáckou a nekuřáckou část a dokonce přibývá i kuchyňka.
Vznikl tak unikátní prostor, kdy jeden bar obsluhuje dva prostory, jeden kuřácký, jeden nekuřácký. Každý má vlastní vchod a mimo personál jsou tak neprůchozí. Expanze kuchyňky umožnila Meetnici rozšířit svojí nabídku jídel o grilovaná kuřata, nakládané olomoucké tvarůžky nebo tlačenku. A samozřejmě s růstem podniku roste i množství kohoutů a tím nabídka řemeslného piva. Za další dva roky Meetnica počet píp zdvojnásobuje a tak nabízí tři klasické ležáky a 5 rotačních píp na kterém se konečně může pořádně odvázat. Svým návštěvníkům tak nabízí širokou paletu stylů a pivovarů, a pomalu z nich tak vychovávají beergeeky a lovce chutí.
Tak jako celé gastro i Meetnicu v roce 2020 zasáhla epidemie covidu, ale když 13.3.2020 slovenská vláda dala rozkaz zavřít hospody, nezalekli se. O měsíc později hned jak to bylo možné otevírají žíznivé okýnko a naštěstí zjišťují, že žízeň je. To, co covid ukázal v plné síle, je, jakou silnou komunitu si Meetnica vytvořila. Ukázal tak skrze fronty v dešti, v zimě, na slunci i horku, za všech okolností. Kultura a komunita, kterou vybudovali, se jim tak odměnila a tak se i přes těžké časy nemuselo myslet na zavření. Když se v roce 2022 Slovensko znovu otevřelo, Meetnica byla připravena vrátit se ke dřívějšímu provozu.
V posledních letech Meetnica nestagnovala a rozšiřovala na další pípy. Posledním přírůstkem tak je pípa číslo 10, na které na stálo přistál nejznámější irský stout Guinness, který si v Meetnice můžete dát stále. Pro mě osobně je tohle naprostý dealbreaker, Guinness si dám vždycky rád, a jsem rád když pro něj nemusím do generických irských hospod. Na stálo se na jedné pípě uchytil i belgický višňový Kasteel Rouge od pivovaru Van Honsebrouck a nyní tak najdete pět stálých a pět rotujících píp, které svou pečlivou a sezónní nabídkou ukojí chutě snad každého z nás.
Meetnica v postcovidové době prošla i zásadní renovací, která proběhla vlastníma rukama. Vznikl tak nový interiér podle vlastního návrhu s novým nábytkem. Nová pohodlná křesla vás tak jentak nepustí a to ať už uvnitř nebo na terase. Meetincu ale dělají hlavně lidé, ať už vždypřítomní majitelé, profesionální přátelský personál a v neposlední řadě i věrní zábavní štamgasté, a ti žádnou renovaci nepotřebují. Atmosféra Meetnica vás snadno pohltí a pivo, kávu i pochutiny si tady tak opravdu vychutnáte.
Autor článku: Adam Huml