Pivní vady: Fenolická (Fenoly)

Sdílet tento článek >

Dostáváme se k další "vadě", která tak úplně vadou nemusí být. Fenolická chuť má mnoho podob a v několika pivních stylech jí dokonce vyhledáváme. Může to být například hřebíčkový charakter německých hefeweizenů, peprný projev belgických ejlů nebo medicinální projev piv stařených v sudech po nakouřené whisky. Ale když se tyto chutě objeví v pivech kam nepatří, rozhodně si je neužijeme.
  • Projev:
    Hořký, kořenitý, bylinný, sušivý, čajový, hřebíčkový, kouřový, náplasti a obvazy, medicinální, skotská whisky
  • Přibližný Práh Vnímání: 
    0.05 – 0.55 mg/l
  • Výskyt: 
    Ve většině případů je považován za vadu, ale v nízkých koncentracích může být žádoucím projevem některých stoutů, belgických piv a jiných pivních stylů. V pšeničných pivech jde o zásadní složku chuťového profilu. Staření v sudech po nakouřených whisky předává medicinální fenolickou chuť, která je žádoucí.
  • Stárnutí:
    Typicky nestoupá ani neklesá, když se objeví, zůstane. Při infekci může z počátku růst.
  • Příčiny:
    Může vzniknout aktivitou divokých kvasinek nebo specifických kvasinkových kultur. Způsobuje ho kontaminace bakteriemi nebo přítomnost chlorofenolu ve vodě nebo čistících prostředcích. Špatná technika vyslazování může být také aspektem.
pexels eva bronzini 7254799 edited scaled » Pivovar Zichovec

Zamezení Vzniku:

  • Použijte kulturu kvasinek, která produkuje méně fenolů.
  • Jestliže vaříte z kohoutkové vody, filtrujte ji, nebo ji nechte odstát delší dobu, aby vytěkal chlor.
  • Pokud používáte čistící přípravky na bázi chloru, dobře vymývejte vybavení nebo se takových přípravků vyvarujte. 
  • Používejte čisté kvasinkové kultury, a vyvarujte se kontaminaci jinými kulturami během kvašení, zejména divokými kvasinkami.
  • Nešrotujte slad na příliš jemnou hrubost.
  • Nesbírejte výstřelky pod 2° Plato.
  • Držte vyslazování nad 6 pH a pod 76 °C.

Trénink:

Pro napodobení hřebíčkového charakteru můžete použít hřebíčkový extrakt. Pro napodobení dalších fenolových chutí doporučujeme degustační sady.

Autor článku: Adam Huml

Mohlo by vás zajímat

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST

Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma

Tady ještě zbývá prázdné místo

0 / 12
Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma
0 / 12
Tady ještě zbývá prázdné místo

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST