Pivní vady: Kočičinec

Sdílet tento článek >

Kočičinec je zábavná vada v tom, že hranice kde vadou býti začíná je u každého beergeeka úplně jinde. I mnoho legendárních amerických sládků mluví často o "catty" chuti jako něco, co je v mnoha jejich pivech žádoucí. Co je ale jasné, že je vždy vadou ve vysokých koncentracích. Jen je tedy těžko určitelné kde je nějaká objektivní hranice.

(Catty, C10H18OS)

  • Projev:
    Záchod pro kočky, kočičí moč, listy černého rybízu, listy rajčat.
  • Přibližný Práh Vnímání:
    15ng/l (mikrogramů na litr)
  • Výskyt:
    „Catty“ chuť je většinou považována za vadu, v nízké intenzitě může být ale záměrná a žádoucí u některých moderních pivních stylů, hlavně IPA, jelikož některé moderní odrůdy chmele přirozeně tuto chuť vykazují. Může taky vzniknou jako projev začínající oxidace, v tomto případě je vždy považována za vadu. 
  • Stárnutí:
    Nejprve narůstá, poté klesá. 
  • Příčiny:
    Může být způsobena kontaminací vstupních surovin, či přirozeně jako součást profilu některých chmelů. 

pexels nothing ahead 7223507 edited scaled » Pivovar Zichovec

Zamezení Vzniku:

  • Jestli vám tato chuť vadí, vybírejte takové chmely, které ji přirozeně neobsahují.
  • Ujistěte se, že váš slad není kontaminovaný.
  • Minimalizujte oxidaci sladiny, mladiny a mladého piva.
  • Skladujte pivo v temnu a za nízkých teplot.

Trénink:

  • Můžete nasimulovat chmelením chmely známých pro svoji catty chuť jako je Simcoe nebo Citra. Údajně se dá nasimulovat extraktem z listů černého rybízu, to je ale možná levnější degustační sada.

Autor článku: Adam Huml

Mohlo by vás zajímat

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST

Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma

Tady ještě zbývá prázdné místo

0 / 12
Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma
0 / 12
Tady ještě zbývá prázdné místo

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST