- Projev:
Žluklé máslo, dětské zvratky, parmezán, hnijící pach, zkažené mléko či máslo. - Přibližný Práh Vnímání:
2-3mg/l - Výskyt:
Kyselina máselná je vždy považována za vadu. - Stárnutí:
Může narůstat na intenzitě jestliže je přítomna aktivní bakteriální kontaminace. - Příčiny:
Bakteriální infekce sladových extraktů/sirupů, mladiny během kettle souringu, nebo při balení. Chuť je více znatelná v kyselých pivech.
Zamezení Vzniku:
- Klíčem je kvalitní sanitace.
- Než-li použijete sladový extrakt nebo sirup, očichejte ho, jestli necítíte stopy kyseliny máselné.
- Nevystavujte pivo během fermentace vnějším vlivům.
Trénink:
Kyselina máselná patří k těm nejintenzivnějším, nejspecifičtějším a nejnechutnějším vadám která může v pivu vzniknout. Jestli na ní narazíte zajisté ji poznáte. Pro trénink stačí načichat si žluklé máslo. Je častou součástí degustačních setů nebo senzorických tréninků. Kyselinu máselnou můžete koupit jako přísadu do návnad na ryby a otestovat doma v ležáku nebo čistém souru.
Autor článku: Adam Huml