Pivní vady: Zatuchlina (Trichloranisol, TCA) 

Sdílet tento článek >

Asi netřeba nikomu vysvětlovat, že když pivo chutná po plísni, není to úplně dobrý znak. Do jisté míry je to ale požehnání. Mykotoxiny totiž vždy nejsou chutí doprovázeny a tak u piv, v kterých plísňovou chuť rozlišíte, aspoň hned víte, že patří do dřezu.
  • Projev:
    Starý sklep, vlhkost, zemitost, plesnivost, vinný korek, houby, řepa
  • Přibližný Práh Vnímání:
    <10-25 ng/l (mikrogramů na litr)
  • Výskyt:
    Vždycky je vadou. Jde o metabolit plísně a ukazuje na výskyt plísně a nedostatečnou hygienu. 
  • Stárnutí:
    Pravděpodobně bude narůstat. Nestařte, vylejte, jde o toxickou látku, která může dále kontaminovat další vaše pivo. 
  • Příčiny:
    Tuto vadu způsobuje plíseň ať už jde o kontaminaci hotového piva ve vlhkém sklepě, nebo o vaření z plesnivého sladu. 
pexels magda ehlers 2602741 scaled » Pivovar Zichovec

Zamezení Vzniku: 

  • Vždy dobře sanitujte svoje vybavení před a po použití. 
  • Ujistěte se, že porézní materiál jako plast nebo dřevo je před uskladněním dobře vysušený.
  • Pivo, u kterého máte podezření na kontaminaci plísní, doma neotvírejte, hrozí kontaminace jiných vašich piv, či bytu.
  • Při vaření piva na místě, kde se může vyskytovat plíseň dbejte aby vaše vybavení nepřicházelo s plísní do přímého kontaktu.

Trénink:

Toto je velmi snadno poznatelná vada, Přivoňte si ke korku, až příště otevřete láhev. 

Autor článku: Adam Huml

Mohlo by vás zajímat

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST

Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma

Tady ještě zbývá prázdné místo

0 / 12
Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma
0 / 12
Tady ještě zbývá prázdné místo

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST