Pivní vady: Zelené Jablko (Acetaldehyd)

Sdílet tento článek >

Acetaldehyd se vyskytuje přirozeně a jeho profil můžeme poznat ve zrajícím ovoci nebo třeba kávě. V pivu ale tuto chuť potkat nechcete, její štiplavý jablečný projev vám totiž dokáže zamaskovat projev surovin, které si v pivu chcete opravdu vychutnat.
  • Projev:
    Jablka, zelená jablka, nastrouhaná jablka, latexová barva, drsnost, může být zaměněná za jablečně chutnající estery v kombinaci s vyšší kyselostí 
  • Přibližný Práh Vnímání:
    5-15 mg/l
  • Výskyt:
    Vyskytuje se ve všech pivech, ale málo kdy nad práh vnímání. Jen v některých stylech je záměrnou součástí chuťového profilu jako některé americké ležáky nebo Biere de Garde.
  • Stárnutí:
    Ve většině případů stoupá, za specifických podmínek může pomalu klesat. 
  • Příčiny:
    Je produkován kvasinkami během fermentace jako prekurzor etanolu. Při vysokém množství kyslíku v zabaleném pivu může vznikat oxidací ethanolu zpátky na acetaldehyd. Acetaldehyd může signalizovat i přítomnost infekce.
pexels any lane 5945644 scaled » Pivovar Zichovec

Zamezení Vzniku: 

  • Zakvášejte dostatečným množství vitálních kvasnic. Kvaste za správných teplot.  
  • Zabraňte dalšímu provzdušňování po začátku fermentace.
  • U ležáků nechte ke konci fermentace lehce vyšší teplotu. (Diacetylová pauza) 
  • Nechte zrát za lehce vyšší teploty.
  • Minimalizujte vystavení kyslíku během lahvování/plnění. 
  • Nechte dílo na kvasnicích ještě krátce po dokončení fermentace.
  • Dodržujte dobrou sanitaci.

Trénink:

Použijte extrakt zeleného jablka. Přidávejte po málu do generického ležáku a porovnávejte s kontrolním vzorkem dokud neucítíte rozdíl.

Autor článku: Adam Huml

Mohlo by vás zajímat

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST

Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma

Tady ještě zbývá prázdné místo

0 / 12
Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma
0 / 12
Tady ještě zbývá prázdné místo

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST