- Projev:
Po krvi, železná, hořká, drsná, inkoustová, rez, měděná - Přibližný práh vnímání:
1-1.5 mg/l - Výskyt:
Je vždy vadou. Při určitých koncentracích se ionty kovu mohou podílet na zákalu, vytvářet vyčpělou chuť, ovlivňovat kvalitu pěny a urychlovat stárnutí. Vyšší koncentrace může být toxická pro kvasinky. - Stárnutí:
Metalická chuť se typicky zvyšuje s věkem. - Příčiny:
Tato vada vzniká většinou kontaktem s kovovým materiálem během procesu vaření piva. Vzniká uvolňováním kovových iontů z vybavení, nebo oxidací masných kyselin. Dalším možným zdrojem je vysoký podíl kovových iontů ve vodě.
Zamezení Vzniku:
- Modifikujte svoji vodu hydroxidem vápenatým, abyste se zbavili kovových iontů, nebo vyhledejte jiný zdroj vody.
- Používejte k vaření piva potravinářské materiály k vaření, kvašení i pro hotové pivo.
- Vyhněte se jakýmkoliv materiálům, které mají tendenci korodovat a nepoužívejte korozivní čističe k čištění kovového vybavení.
Trénink:
Chuť nejvíce připomíná krev v ústech. Pro nasimulování kovové chuti vhoďte čistý kus železa nebo mědi, třeba pár hřebíků a nechte krátce v pivu, poté pivo porovnejte s kontrolním vzorkem, jestli poznáte rozdíl. Jestli ne, opakujte proces po delší dobu.
Autor článku: Adam Huml