Pivní Vady: Kovová

Sdílet tento článek >

Ucítit v hotovém pivu kovovou chuť je něco, co opravdu nechcete zažít. Nic už s ní totiž neuděláte. Na kov jsme všichni různě citlivý a některým z nás tato vada nemusí ani vadit. I tak je důležité se jí vyvarovat, protože vysoké množství kovových iontů v pivu neovlivňuje pouze chuť, ale i mnoho dalších kvalit vašeho díla.
  • Projev:
    Po krvi, železná, hořká, drsná, inkoustová, rez, měděná
  • Přibližný práh vnímání:
    1-1.5 mg/l
  • Výskyt:
    Je vždy vadou. Při určitých koncentracích se ionty kovu mohou podílet na zákalu, vytvářet vyčpělou chuť, ovlivňovat kvalitu pěny a urychlovat stárnutí. Vyšší koncentrace může být toxická pro kvasinky. 
  • Stárnutí:
    Metalická chuť se typicky zvyšuje s věkem. 
  • Příčiny:
    Tato vada vzniká většinou kontaktem s kovovým materiálem během procesu vaření piva. Vzniká uvolňováním kovových iontů z vybavení, nebo oxidací masných kyselin. Dalším možným zdrojem je vysoký podíl kovových iontů ve vodě.
pexels miguel A¡ padriA±A¡n 114108 scaled » Pivovar Zichovec

Zamezení Vzniku: 

  • Modifikujte svoji vodu hydroxidem vápenatým, abyste se zbavili kovových iontů, nebo vyhledejte jiný zdroj vody.
  • Používejte k vaření piva potravinářské materiály k vaření, kvašení i pro hotové pivo. 
  • Vyhněte se jakýmkoliv materiálům, které mají tendenci korodovat a nepoužívejte korozivní čističe k čištění kovového vybavení.

Trénink:

Chuť nejvíce připomíná krev v ústech. Pro nasimulování kovové chuti vhoďte čistý kus železa nebo mědi, třeba pár hřebíků a nechte krátce v pivu, poté pivo porovnejte s kontrolním vzorkem, jestli poznáte rozdíl. Jestli ne, opakujte proces po delší dobu. 

Autor článku: Adam Huml

Mohlo by vás zajímat

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST

Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma

Tady ještě zbývá prázdné místo

0 / 12
Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma
0 / 12
Tady ještě zbývá prázdné místo

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST