PIVNÍ VADY: LETINKA

Sdílet tento článek >

Letinka je jednou z nejběžnějších vad, kterou poznáváme. Potkáváme jí nejen v zelených lahvích exportních piv, ale velmi často ji ochutnáme v pivu, které jsme prostě jen pár minut zapomněli na slunci.

Tato vada totiž může vzniknout během pár minut a v létě ji tak můžeme snadno okusit všichni bez potřeby jakékoliv degustační sady. Letinka se řadí ke skupině chyb, které nemusejí být intuitivně špatně chutnající, konopnou vůni někteří z nás koneckonců i vyhledávají. 

pexels sharon mccutcheon 3676962 scaled » Pivovar Zichovec
  • Projev:
    „Skunky“ marihuanu připomínající vůně, síra. Může připomínat Merkaptan, ale nikdy nedosahuje stejně nepříjemné intenzity. 
  • Přibližný práh vnímání:
    30 ng/l (nanogramů na litr)
  • Výskyt:
    Vzniká již v hotovém pivu a je vždy považováno za vadu. Mnoho konzumentů tuto vadu považuje za nedílnou součástí některých značek a importovaných piv, kde může vzniknou nevhodně vybraným obalovým materiálem (zelená či čirá lahev), špatným zacházením během přepravy a během skladování.  
  • Stárnutí:
    Z pravidla pomalu narůstá v intenzitě s věkem. Rychlost je ovlivněná intenzitou osvětlení.
  • Příčiny:
    Letinka vzniká chemickou reakcí přírodního, nebo umělého světla s vitamínem B2 obsaženým v pivu a alfa kyselinami obsaženými v chmelu. Některé pivovary používají chemicky modifikovaný chmelové produkty, které nereagují s vitamínem B2 a tak si letinku nevyvinou i přes užití zelených či čirých lahví.
  • Zamezení vzniku: 
  • Používejte tmavé lahve nebo plechovky, případně nakupujte pivo v takových obalech. S pivem v zelených či čirých lahví nakládejte s péčí a skladujte v temnu.
  • Když pijete, nevystavujte svojí sklenici přímému slunečnímu svitu, zvláště pokud je vysoce chmelené. Na slunci může reakce proběhnout velmi rychle a chuť letinky rozpoznáte už po pár desítkách sekund. 
  • Při domácím vaření držte pivo ve všech bodech výroby mimo přímé světlo. Zvláště během fermentace.
  • Svoje pivo plňte do neprůhledných sudů nebo tmavých lahví. Tmavé lahve propouštějí pouze 5-30% světelného spektra, kdežto zelené pouští 50-80% a čiré téměř veškeré.
pexels brett sayles 1431822 scaled » Pivovar Zichovec

Trénink: 

Letinka je velmi snadná na trénink, žádný tasting kit nepotřebujete. Prostě v létě postavte s čirou sklenici na přímé slunce a vůni skunku byste měli velmi brzy rozpoznat. Porovnejte s nepoškozeným pivem. To samé velmi dobře funguje se zelenými či čirými lahvemi, ty nechte na slunci den a víc.

Běžně dostupná piva: Corona, Heineken, Budvar a Pilsner Urquel v zelených lahvích.

Autor článku: Adam Huml

Mohlo by vás zajímat

Za pivem na Yucatán

Díky volnějším vstupním podmínkám se minulou sezónu stalo Mexiko oblíbeným cílem dovolených. Hlavní dovolenkovou destinací Mexika je poloostrov Yucatán administrativně se dělící...

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST

Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma

Tady ještě zbývá prázdné místo

0 / 12
Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma
0 / 12
Tady ještě zbývá prázdné místo

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST