ZÁZNAMY Z JAPONSKA – PIVNÍ TURISTIKA V ZEMI VYCHÁZEJÍCÍHO SLUNCE

Sedíme v malém sousedském pivovárku v Hirošimě, předposledním městě našeho třítýdenního putování po Japonsku. Střídavě od sebe upíjíme lehký pšeničný ejl a kávový stout, přičemž si začínáme stále intenzivněji uvědomovat, že náš výlet bude brzy u konce. Nepříjemné myšlenky na návrat do pracovního procesu ale naštěstí přerušuje manželka Bára překvapivou informací, že jsme právě v Japonsku ochutnali už sto různých druhů místních piv. Nejprve nevěřím, ale Untappd nelže. Po krátkém zamyšlení se vlastně ani není čemu divit. Je pravdou, že naše cesta za chrámy, bambusovými lesy, zábavními parky, arkádovými hernami a restauracemi s lokálními specialitami byla pivovary záměrně protkaná celkem pravidelně, takže konečné skóre 115 ochutnaných vzorků dává docela smysl.
Pivní vady: Sýrová (Kyselina 3-methylbutanová)

Ačkoliv sýr mnozí z nás považujeme za přirozeného partnera pivu, jeho chuť v pivu opravdu cítit nechceme. U této vady je téměř vždy problém ve stáří chmelu, proto je dobré si před použitím chmel vždy dobře očichat.
Návrat pasteru, aneb Cukr nad řemeslo

V druhé půlce dubna jsme po dlouhé cestě a nejedné debatě poslali do světa náš první Pastry Sour. Zatímco v pivovaru teprve utichala dlouhá a místy vášnivá diskuze o vydávání/nevydávání v našich očích sladších piv, začaly chodit první recenze a s němi přišlo velké překvapení. Podle mnohých totiž naše pivo s 60 g sacharidů na půllitr bylo „málo sladké“. To byl první moment, kdy mi opravdu došlo, jak moc pasterovaná nedokvašená sladká piva ohýbají spotřebitelské preference mezi konzumenty řemeslných piv.
Osobnosti: Karolína Chroustovská

Někteří z nás, kteří v roce 2016 pracovali po pražských pivotékách a barech s řemeslným pivem, měli v té době tu čest poprvé potkat mladou ženu jménem Karolína Fialová, která obcházela podniky se svým prvním pivem „Stout No. 1“. Ve 23 letech se tak stala jednou z nejmladších sládkových v České republice a velmi rychle si získala místo v srdcích českých pivařů a to hlavně neotřelostí a spolehlivou kvalitou svých piv. Dnes, o necelých 7 let později (už se jménem Chroustovská) je Karolína jedním z nejváženějších výrobců českých piv a známým průkopníkem nových světových stylů.
Dlouhá cesta barelů

Letos se můžete těšit na třetí sérii našich stoutů stařených v dřevěných sudech. Jde rozhodně o jedna z těch piv, na která jsme opravdu hrdí, neboť do nich investujeme spoustu času a péče. Celou cestu barelů bychom vám rádi na následujících řádcích trošku přiblížili.
Den jen pro holky

Aneb Vaříme pivo, cvičíme jógu a degustujeme. Tak zněl název akce, kterou uspořádala ta něžnější část Zichovec gangu v sobotu 18. února v našem pivovaru v Lounech k příležitosti vaření piva Courage na podporu Pink Boots Society – neziskové organizace s mezinárodním členstvím, jejímž cílem je pomáhat, inspirovat a podporovat ženy a nebinární osoby v odvětví fermentovaných/alkoholických nápojů v jejich kariérním postupu prostřednictvím vzdělávání.
Pivní styly: American Brown Ale

American Brown Ale není historickým stylem v pravém slova smyslu. Na svět totiž přišel teprve v 80. a 90. letech minulého století. Jeho kořeny sahají ale daleko dál, a tak jsme pro vás k příležitosti vydání našeho prvního piva stylu American Brown Ale připravili krátký přehled toho, jak se americká verze Brown Ale dostala tam, kde je.
Cascara – už jste o ní slyšeli?

Co je to vlastně Cascara? V překladu ze španělštiny to znamená jakákoliv ,,slupka”, což je ale docela široký pojem. Jedná se však skutečně o sušenou slupku třešní kávovníku, která při zpracování zbyde po vyloupání zrnek. Právě zrnka, tedy pecky kávových třešní, se praží, a ty si každé ráno pečlivě melete pro přípravu své ranní kávy. “Odpad” ze zpracování, tedy slupky kávových třešní, se usuší, a tím vzniká to, co označujeme pojmem cascara.
Jak třídíš, Evropo?

Podle průzkumu Čechům třídění plechovek příliš nejde.
Osobnosti: Jitka Ilčíková z pivovaru Wild Creatures

Píše se rok 2016 a v České republice i přes nárůst dostupnosti řemeslných piv stále převládá idea o dokonalosti a nadřazenosti tradičního českého ležáku jako toho nejtradičnějšího nápoje u nás. V kruzích pivních geeků ale tou dobu začíná pomalu rezonovat jméno pivovaru, který mnohým představu o pivní tradici posune do daleko vzdálenější minulosti. Začínáme slýchávat o pivovaru Wild Creatures, nejprve na Moravě, později v Praze, nejprve občas, později stále. Nedostupnost a nevšednost jím vytvářených piv balí pivovar do závěje legend a domněnek, a to i díky tomu, že o člověku za ním stojící zatím skoro nikdo nikdy neslyšel.