Pivní vady: Oxidace

Sdílet tento článek >

Oxidace je projev, který ochutná každý z nás, jde totiž o přirozenou budoucnost každého piva a je to tedy hlavní působitel faktu, že má pivo nějaký datum spotřeby. Jako chybu oxidaci vnímáme hlavně když se dostaví daleko dříve v životu piva, než je žádoucí, nebo pokud je pivo oxidované od začátku. V minulosti byla oxidace v České republice vnímána jako přirozený projev vysoce chmelených piv, s vývojem technologie se to ale mění a je u většiny pivních stylů považována za nespornou vadu.
  • Projev:
    Sherry, bonbóny bonpari, papír, karton, vyčpělost, staré knihy, starý nábytek. Při nízkých koncentracích med, inkoust, a prašivý pocit. Oxidace se projevuje i barevně jako hnědnutí piva.
  • Přibližný Práh Vnímání:
    Jde o kombinaci reakcí a látek, nelze určit.
  • Výskyt:
    Tato chuť je spojená s přirozeným procesem stárnutí piva. Rychlost procesu a přesná chuť závisí na pivním stylu, surovinách a kvalitě skladování. Některé složky oxidace jsou vnímány jako pozitivní projev u stařených piv, jiné jsou vždy považované za vadu.  
  • Stárnutí:
    Charakter oxidace je velmi nestálý, některé projevy zesilují, zatímco jiné s časem odeznívají. 
  • Příčiny:
    Oxidace přímo souvisí se stárnutím piva, jde téměř o synonymum. Jak rychle a jak moc pivo zoxiduje je závislé na množství rozpuštěného kyslíku v pivě, na kvalitě plnění, obalu a podmínkách skladování. Čím více kyslíku v pivu je, tím je oxidace rychlejší a závažnější. Při nižších teplotách oxidace postupuje pomaleji. Některé ingredience mohou zpomalit, jiné zrychlit oxidaci.  
pexels digital buggu 167538 scaled » Pivovar Zichovec

Zamezení Vzniku:

  • Minimalizujte provzdušňování mladiny během rmutování a varu cákáním, nebo přehnaným mícháním.
  • Neprovzdušňujte dílo po začátku fermentace. 
  • Neprovzdušňujte pivo během sběru deky nebo odstřelu kvasnic.
  • Nenechávejte příliš mnoho prázdného místa v lahvi, zavírejte do pěny.
  • Použijte zátky s těsněním.
  • Pokud můžete proplachujte vybavení a nádoby oxidem uhličitým, propírejte chmel oxidem uhličitým.
  • Pro zrání piva udržujte teplotu pod 10°C.
  • Nestařte pivo, které není určené k archivaci. Pokud si nejste jisti, zeptejte se pivovaru.

Trénink:

Oxidace je velmi těžké trénovat, protože se často skládá z velkého množství různých sloučenin a chutí. Pro trénink nakupujte pivo po spotřebě ve slevách z různých pivních stylů, když můžete porovnejte se stejným pivem, ale čerstvým. Nebo nakupte dvě lahve stejného piva a několik měsíců jedno skladujte ve chladu a druhé v teplu, poté porovnejte.

Autor článku: Adam Huml

Mohlo by vás zajímat

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST

Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma

Tady ještě zbývá prázdné místo

0 / 12
Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma
0 / 12
Tady ještě zbývá prázdné místo

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST