Výlet jsme tedy podnikli poslední týden v březnu a plán bylo že se dva týmy vystřídají ve Francii, jeden na tap-takeovery a jeden na festival. Cesta začala zmatečně, kvůli pozitivnímu testu na Covid nás musel opustit sládek Mikuláš ještě předtím, než jsme vyrazili. Takže do Toulouse jsem vyrazil sám, mezipřistání v Londýně jsem vyplnil jednou čepovanou Punk IPA a ve středu večer už jsem byl v Toulouse, kde jsem se ubytoval a běžel rovnou na tap-takeover v krásném podniku Bear’s Place.
Bear’s House je stylově zařízený útulný bar s předzahrádkou blízko centra Toulouse, asi jen 5 minut od náměstí Boulingrin. Krásný hybridní koncept, kde si kromě 12 piv na čepu dáte i široký výběr koktejlů, naturálního vína a velký výběr tequilly a mezcalu. K tomu hraje skvělá současná hudba a často narazíte i na živou produkci. Zde jsme se potkali s majiteli Bear’s House i zástupci distribuce Formidable a byla to opravdu zábavná zkušenost. Zkušenost v Toulouse mě překvapila hlavně dobrou angličtinou přítomných Francouzů, asi jsem byl ovlivněn starými stereotypy, konverzaci nic nebránilo. Oblíbenými pivy se stal Krahulík 12 a Nectar of Happiness 17. Nectar pro svojí intenzivní chuť a pitelnost. A Krahulík prostě proto, že na dobrý český ležák ve Francii prostě nejsou zvyklí.
Spát jsme šli pozdě, ale vstát se mi podařilo včas, takže jsem nasedl na vlak do Montpellier na jižním pobřeží Francie. Montpellier je neuvěřitelně krásné dynamické studentské město, kde je průměrný věk lidí, co vidíte na ulici někde mezi 20 a 25 lety. Počasí vyšlo krásně, takže jsem si v těch pár hodinách volného času město mohl i trošku prohlédnout. Rozhodně stojí za návštěvu, úzké uličky, pouliční umělci na každém rohu, zajímavé podniky, skvělé originální gastro, a pláž nedaleko. Můžu jen doporučit. Večer jsme se pak znovu sešli v druhém podniku jménem Bear’s House, tentokrát v menším a více pivně orientovaném provedení. Tady byla akce daleko komornější, ale o to více jsme měli času rozebrat lokální craft beer kulturu a ochutnali jsme zajímavá francouzská piva.
Po Montpellier jsem já vyrazil zpátky domů do Prahy a vystřídali mě kolegové Míra a Filip, kteří dostali na povel tu náročnější část, čepovat na velkém festivalu v Lyonu po boku 120 dalším světovým a francouzským pivovarům. Nebyla to žádná flákačka, Lyon je obrovské město a jeho pivní festival patří mezi ty nejvyhlášenější ve Francii, sjelo se tam bohaté množství lidí a kluci měli opravdu co dělat.
Kromě nás tam čepovali i přátele z českých pivovarů Chroust, Clock, Sibeeria a Wild Creatures. Bylo tedy opravdu příjemné vidět rostoucí otisk naší pivní republiky na takhle významné události.
Nejoblíbenějším pivem našeho pivovaru na festivalu v Lyonu se stal náš Nectar of Happiness, který rozhodně nepřekvapil, protože dlouhodobě stojí v čele prodejnosti na francouzkém trhu. Vedle Nectaru jsme čepovali ještě náš silný stařený stout s kokosem, vanilkou a kakaovými boby.
A jestli jsme si z tohoto prodlouženého víkendu něco odnesli? Asi že je Francouzům často křivděno, co se týče jejich otevřenosti a vztahu k cizincům, naše zkušenost byla opačná.
Autor: Adam Huml