PRVNÍ CIDER OD ZICHOVCE

Sdílet tento článek >

Naše pivo už dobře znáte, nyní vám představujeme náš první cider! Byl kvašen spontánně mikroorganismy, které se přirozeně vyskytují na slupkách starých odrůd jablek z lokálních sadů Slánska. Ochutnejte intenzivní chuť kyselých jablek a dlouhého šestnáctiměsíčního kvašení v sudech.

Když jsme v roce 2020 jsme vydali naše první divoká piva plná ovoce a projevů divokých kvasnic, dalo nám to jedinečný vhled do komplexnosti a jedinečnosti chutí, které nám poskytuje příroda, když jí poskytneme daleko více prostoru, než je typické v moderním pivovarnictví. Chutě těchto piv se vlastně tak zásadně liší od toho, co za pivo běžně považujeme. Častokrát více připomínají projev autentických vín, či naturálních ciderů. No a přesně tyto chutě nám vnukly myšlenku, že nám nic nebrání občas úplně opustit svět piva a zkusit, jak nám půjde zcela jiná disciplína.

1cc43dc076a2e34ad5875eb2b2ec3f6ed95c596b688f39243fef5176be4725c5 3 scaled » Pivovar Zichovec

Projektu se zhostil náš Ondra, a protože nechtěl první cider úplně střílet od boku, spojil se se slánským sadařem a domácím producentem. Naše zadání bylo jasné – komplexní naturální suchý cider, který bude ztělesňovat hořkost a kyselinku tradičních českých jablek. Jeho páteří se tak staly tři tradiční české odrůdy jablek, které jsou pro cider jako stvořené.

Po výběru odrůd jsme se mohli přesunout k samotné výrobě. Slánská jablka putovala k nám do pivovaru v Lounech, kde jsme je na jednoduché technologii nasekali a poté vylisovali jejich šťávu.  Cider zakvasil spontánně, přirozeně se vyskytujícími divokými kvasinkami ze slupek jablek. Po iniciální fázi strávené v tanku, kdy jsme nechali sednout prvotní zákal, byl cider přečerpán do starých sudů po víně.

d83261b2a7a9433c345ca716369ebac59b9bbf18d76fbc4fadcd98c522aa511f 3 » Pivovar Zichovec

Vybrali jsme sudy už hodně vytěžené a vyčistili je párou, aby nepředávaly příliš dřevěných tříslovin nebo vinného charakteru. Cílem je předat vám čistý jablečný cider, sud tu slouží jen jako ideální nádoba pro divoké kvašení, díky vlastnostem dřeva, které dovolují pomalý přísun vzduchu. Po dobu 16 měsíců jsme pak drželi velmi nízkou teplotu 4-6 °C tak, aby kvašení probíhalo co nejpomaleji a vznikl velmi čistý charakter. Jde o velmi jemnou jablečnou chuť s příjemnými tříslovinami, jemnou kyselinkou a díky divokým kvasinkám opravdu suchým projevem a vysokým obsahem alkoholu (8.5%). Možná vás překvapí, že je tichý (neperlivý), ale po 16 měsících v dřevěném sudu prostě žádné CO2 nezbyde.

Cider je nyní na světě, lahví je po málu, celkem jsme jich z dvou sudů stočili 432. Po jedné lahvi jsme poslali i našem GOLD předplatitelům do dubnového balíčku, zbylé láhve můžete zakoupit na našem e-shopu.

DSC01903 scaled » Pivovar Zichovec

Autor: Adam Huml

Mohlo by vás zajímat

Za pivem na Yucatán

Díky volnějším vstupním podmínkám se minulou sezónu stalo Mexiko oblíbeným cílem dovolených. Hlavní dovolenkovou destinací Mexika je poloostrov Yucatán administrativně se dělící...

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST

Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma

Tady ještě zbývá prázdné místo

0 / 12
Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma
0 / 12
Tady ještě zbývá prázdné místo

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST