Pivní vady: Kyselá 

Sdílet tento článek >

Kyselost patří dnes mezi nejběžnější chutě v pivu přítomné a velmi často záměrně a přínosně. Přesto jde i o běžnou vadu, která se může objevit velmi snadno a pokud do daného pivního stylu nepatří, sládek zapláče. Kyselosti se v hotovém pivu totiž zbavíte už jen velmi těžko.
  • Projev:
    Trpkost, zkyslé mléko, kyselina, citrón. Při vyšších koncentracích pepřový, pálivý pocit. 
  • Přibližný Práh Vnímání: 
    170 mg/l
  • Výskyt:
    Všechna piva jsou do jisté míry kyselá, vadou se tak stává až při vyšších koncentracích než je adekvátní pro daný pivní styl. Lehká kyselost může být přítomna v pivním stylu Dry Stout, v belgických sourech, Berliner Weisse, ovocných pivech, Gose, Witbier a u divoce kvašených piv. (A dalších)
  • Stárnutí:
    Kyselost může stoupat i klesat v závislosti na zdroji kyselosti, typicky jde ale o stabilní vadu. Pokud je zdrojem bakteriální infekce, kyselost bude růst.
  • Příčiny:
    Jakákoliv vnímaná kyselost je způsobena přítomností nějakých kyselin v pivu. Ty mohou pocházet z ingrediencí (např. ovoce nebo tmavé slady), z fermentace či z bakteriální aktivity. 
pexels govinda valbuena 1054048 1 scaled » Pivovar Zichovec

Zamezení vzniku:

  • Dbejte poctivé sanitace.
  • Vyberte správný kmen kvasinek pro daný styl.
  • Nermutujte déle než dvě hodiny.
  • Zakvášejte adekvátním množstvím vitálních kvasinek.
  • Vyhněte se vysokým teplotám při fermentaci.
  • Nepoužívejte ústa k přečerpávání z nádoby do nádoby.
  • Poškrábané nádoby vyměňte za nové, ve škrábancích se může držet bakteriální infekce. Pro čisté svědomí použijte skleněné nebo nerezové fermentory.
  • Snižte množství přidaného kyselého ovoce, kyselého sladu nebo kyseliny mléčné.
  • Pokud provádíte sour mash, vyhněte se provzdušňování a držte teplotu na 54°C.

Trénink:

Velmi snadno simulovatelné kyselinou citrónovou, bílým octem, Vitaminem C nebo kyselinou jablečnou.

Běžně dostupná piva: Jakýkoli z výše zmíněných stylů poslouží jako příklad.

Mohlo by vás zajímat

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST

Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma

Tady ještě zbývá prázdné místo

0 / 12
Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma
0 / 12
Tady ještě zbývá prázdné místo

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST