OSOBNOSTI: ARMAND DEBELDER

Sdílet tento článek >

Nebylo by snadné najít vhodnější osobnost na počátek této série o osobnostech pivní kultury, než je Armand Debelder, který nás bohužel ve věku 70 let letos v březnu opustil po dlouhé bitvě s rakovinou prostaty. Armand Debelter zanechal neodstranitelný otisk na světové pivní kultuře svým neúnavným bojem za uchování autentických belgických lambiků, stal se zakladatelem skupiny HORAL a ve vedení slavného pivovaru 3 Fonteinen se stal ikonou srovnatelně velkou jako pivní styly, které propagoval.

Armand se narodil 26. října 1951 v belgickém Halle, které leží blízko hlavního města Bruselu a sousedí se slavným Waterloo.  Možná tato blízkost historické lokaci ovlivnila jeho rodiče Gastona Debeldera a Raymonde Dedoncker k následování starých belgických tradic, otevření lambikové blendérie a rodinné restaurace s tradičními vlámskými pokrmy, kde Armand strávil několik desetiletí po boku svých dvou mladších sourozenců.

V sedmdesátých letech se Armand vydal na studia na hotelové škole. Hotelnictví ho ale neočarovalo a čím dál tím víc si začínal být jistý, že jeho kroky povedou ve stopách jeho rodičů, ve stopách tradičního pivovarnictví. Po studiích se vrátil do 3 Fonteinen a začal se čím dál tím víc oddávat blendérii, kterou během 80. a 90. let dostává zcela pod svou režii. Tyto léta jsou zároveň považovány za největší úpadek tradičního lambiku. Mnoho pivovarů v té době bylo skupováno nadnárodními giganty a zavíráno, další se vydali na cestu slazených lambiků a autentická tradice tak byla v ohrožení. Armanda to ale nezlomilo a jeho odhodlání uchovat jeden z nejstarších pivních stylů byl silnější než kdy dřív.

Armand se spojil s pivovarem Boon od kterého tehdy kupoval mladinu pro svoje blendovací potřeby a společně s jeho majitelem se rozhodli začít vymýšlet konkrétní kroky pro zachování autentické produkce lambiků. V roce 1997 tak přišel na svět HORAL – Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (Rada řemeslných lambikáren), ve kterém Armand 27 let sloužil jako předseda. Armand na počátku přemluvil několik producentů lambiků, aby se zavázali k nepřerušení výroby tradičního lambiku a rok 1997 se pak stal i prvním rokem slavné akce Toer de Geuze, dne otevřených dní všech lambikáren které jsou členem HORAL. Prvního ročníku se účastnily pivovary 3 Fonteinen, Boon, De Cam, De Troch, Lindemans a Timmermans a v tomto složení namíchali i první blend známý dodnes jako HORAL Megablend, výroční blend lambiků všech členů skupiny HORAL.

MicrosoftTeams image 20 » Pivovar Zichovec

Za 27 let působení v čele HORAL se Armand stal opravdovou legendou. Vděčil za to jak svým skvělým degustátorským a blenderským schopnostem, tak vybroušeným diplomatickým dovednostem, které mu pomohli přesvědčit mnoho dalších, aby se na válečnou stezku za autenticitou lambiku vydali s ním. Za co bude ale asi nejvíce pamatován je jeho ohnivá vášeň a neoblomnost, jeho radikální názory a neochota odstoupit od těch nejčistějších definicí toho, jak má být lambik produkován, podáván a jak má chutnat. I tenhle jeho radikalismus nakonec stál za koncem působení 3 Fontainen ve spolku HORAL v roce 2018, kde Armand nacházel největší nepochopení ve stáčení geuze do sudů a používání netradičních ovocí a surovin. Dnes je členem HORALU 11 pivovarů – Boon, De Cam, De Troch, Hanssens Artisanaal, Tilquin, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Timmermans a Den Herberg.

Dnes je 3 Fonteinen legendou, stal se z něj velký pivovar a ve světě řemeslného piva je už asi navždy, věčně tomu tak ale nebylo a jeho existence jeden čas dokonce visela na vlásku. V roce 2009, pár let po zásadní expanzi produkce pivovaru se stala dnes už pověstná nehoda s termostatem, která Armanda stála 80 tisíc lahví lambiku. Při dokvášení v lahvi je teplota zásadní, porouchaný termostat tak způsobil, že když jednoho rána Armand přišel do pivovaru, jeho práce, vize a sen vybuchoval všude kolem něho. 13 tisíc lahví explodovalo, dalších skoro 70 tisíc bylo díky vysoké teplotě znehodnoceno. Pivovar to málem stálo existenci, naštěstí byl Armand takový jaký byl a nikdy se nevzdal, vsadil na svůj sen všechno, zadlužil se až po uši a pivovar prostě dotlačil k budoucnosti svou neoblomnou vůlí. Z poškozeného piva pak vznikla pálenka, kterou se dalo v pivovaru ještě pár let zpátky snadno koupit, chuťově to nebyla žádná sláva, ale zajímavé to rozhodně bylo. Kousek škody to snad i pokrylo.

MicrosoftTeams image 22 » Pivovar Zichovec

Když letos Armand naposledy zavřel oči, zanechal za sebou giganta. 3 Fonteinen je dnes jeden z největších producentů lambiku, vše vyrábí tradičními metodami, a stále se dále snaží prohlubovat tradice lambiku alokováním zdrojů do různých iniciativ za obnovení pěstování tradičních obilovin, či hledání dobových záznamů a receptů o vaření historických podob lambiku. Armand za sebou nenechal potomka, ale pivovar před smrtí předal do rukou svých dvou adoptivních synů, Michaël Blancquaert a Werner Obberghen, kteří mnoho let v 3 Fonteinen pracovali.

Já měl to štěstí, že jsem Armanda potkal, nechal se jím provést po jeho pivovaru a nasál z něj jeho neuvěřitelnou energii, lambiky mi od toho dne chutnají výrazně více. Při pití tohoto nápoje je vždy třeba myslet na to, kolik práce muselo být vykonáno, aby nepřestal existovat v takto autentické formě.

Autor: Adam Huml

Mohlo by vás zajímat

Za pivem na Yucatán

Díky volnějším vstupním podmínkám se minulou sezónu stalo Mexiko oblíbeným cílem dovolených. Hlavní dovolenkovou destinací Mexika je poloostrov Yucatán administrativně se dělící...

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST

Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma

Tady ještě zbývá prázdné místo

0 / 12
Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma
0 / 12
Tady ještě zbývá prázdné místo

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST