Jak hledáte parťáky a kamarády? Co si na nich nejvíc vážíte? Mně osobně vždycky nejvíc imponovalo obklopovat se lidmi, který jsou prostě hustý, který fakt uměj, který vám nastavují obraz toho, co je možný a jak dobře se dají věci dělat. Když jsem běhal, imponovali mi ty rychlejší, u kterých mě pohled na jejich záda hnal k vyšším výkonu, a když jsem začal pracovat v pivu, žasnul jsem z nadšených a vědomostí plných geeků tak moc, až jsem se stal jeden z nich. A že si teď v Zichovci vybíráme parťáky a kámoše úplně stejně mi dělá ohromnou radost.
Když jsme na začátku tohoto roku pod záminkou přechutnání našich společných projektů navštívili artisanální palírnu Landcraft v Tursku, trvalo to minuty, než jsem pochopil, že jde přesně o toho kamaráda, který vám ukáže svět, tak, jak ho neznáte. Tohle království přírody a chemie je v režii dvou neuvěřitelných vizionářů Ondry Kopičky a Petra Alexandra, jejichž vhled a vůle je pro nás přesně tím inspirativním pohonem, díky kterému můžeme neustále zdokonalovat stávající a vymýšlet nové společné cesty za parádními nápoji. S klukama jsme taky nedávno natočili video, kde naši společnou cestu i projekty shrnujeme.
O produkci dnes již proslavené palírny v Tursku se dá jen těžko mluvit v bodech – velmi obtížně lze něco vypíchnout, neboť jejich produkty často vytváří ekosystémy na sobě závislých surovin a postupů, které ve vakuu jednoduše nefungují. V dnešním krátkém okénku se tak poohlédneme jen za výtvory, které vznikli společně s naším pivovarem a za těmi, které v tomto spojení teprve vzniknou.
Poprvé jsme se s virtuosy z Landcraftu spojili na konci roku 2019 a započali tak projekt, který jste ještě ani neměli příležitost ochutnat. Na začátku totiž naší varnu s turskou kolonou spojil společný cíl vytvořit originální českou whisky, ve které spojíme náš um pivovarnictví a kvašení s uměním destilace a staření v sudech, s kterým mají kluci bohaté zkušenosti i díky svým kořenům ve vinařství. Od začátku jsme tak vytvořili už několik různých sladových základů nazývaných „břečka“ a ve skladech v Tursku už tak zraje mnoho sudů různých základů, po různých alkoholech, a s různými osudy. V blízkých i vzdálených letech tak budou na police obchodů kamenných i virtuálních přistávat whisky a sladové pálenky pod značkami Zichovec i Landcraft v různých podobách. Podle těch, které jsme již ochutnali, je na co se těšit.
Zatímco vznikali prvotiny našich whisky, započali jsme další projekt, ze kterého v únoru roku 2021 poprvé vznikla pálenka Circular Malina. Ta vznikala destilací kalů z našeho malinového kyseláče a aby se sudy plnili o trošku rychleji oslovil Landcraft i dalšího producenta malinových sourů, pivovar Sibeeria. Kaly našich dvou pivovarů, kterých vzniká zhruba 300kg na várku tak dli za vznik intenzivně malinovému destilátu, který zrál v sudech po portském víně a je dále lehce obarven použitím stejného organického pyré, jako používáme v našich sourech. Lehký přídavek medu a bylin pak z Circular Maliny vytvořil krásně pitelnou, příjemně hřející pálenku.
Cirkulární výroba nás velmi inspirovala, a tak jsme si ještě v roce 2021 vymysleli bylinný projekt, který pomyslný kruh uzavře. Na podzim vznikl Like a Vir-Gin, pivo dle německého stylu Gose, které jsme ochutili bylinami, které kluci z Landcraftu sami pěstují. Použili jsme směs, kterou můžete znát z vlajkového ginu palírny se jménem Blue – to je jalovec, rozmarýn, puškvorec, celkem 17 bylin, jejichž celkový seznam neznáme ani my. Bylinná chuť skvěle funguje v kombinaci s lehkou kyselostí a slaností pivního stylu Gose a Like a Vir-Gin tak rádi ladíme a opakujeme. Párkrát jsme dokonce spojili Like a Vir-Gin se svým vzorem ginem Blue a vytvořili tak fortifikovanou verzi „Once a Vir-Gin, Always a Vir-Gin“.
Projekty, které jste již měli možnost ochutnat a budoucí whisky však není všechno co můžete čekat, v útrubách našich daňových skladů zrají i pořádné experimenty. Část výše zmíněné břečky pro whisky jsme zachránili před destilací a naplnili do sudů po bourbonu, vznikl tak zhruba 10% nechmelené barleywine s unikátně sladovo-bourbonovou chutí. Poté tu máme asi nejdivočejší pivo, které jsme s Landcraftem vytvořili a to spontánně kvašené pivo vyrobené z jablečné vody, kterou v Landcraftu získávají při redukci jablečného moštu pro likér Superpommeau.
Možnosti spolupráce s Landcraftem jsou takřka bez limitu a i vzhledem k tomu, že naše spolupráce teprve završuje třetí společný rok, neumíme si ani představit co všechno je před námi, kolik sudů si vyměníme, pro kolik odpadů najdeme budoucnost, a kolik surovin díky otevřeným hlavám kluků z Turska objevíme. Buďte s námi u toho.
Adam Huml