ZICHOVEC x LANDCRAFT: SPOJENÍ DVOU SVĚTŮ PIVOVARSKÉHO A LIHOVARSKÉHO

Sdílet tento článek >

Jak hledáte parťáky a kamarády? Co si na nich nejvíc vážíte? Mně osobně vždycky nejvíc imponovalo obklopovat se lidmi, který jsou prostě hustý, který fakt uměj, který vám nastavují obraz toho, co je možný a jak dobře se dají věci dělat. Když jsem běhal, imponovali mi ty rychlejší, u kterých mě pohled na jejich záda hnal k vyšším výkonu, a když jsem začal pracovat v pivu, žasnul jsem z nadšených a vědomostí plných geeků tak moc, až jsem se stal jeden z nich. A že si teď v Zichovci vybíráme parťáky a kámoše úplně stejně mi dělá ohromnou radost.

Když jsme na začátku tohoto roku pod záminkou přechutnání našich společných projektů navštívili artisanální palírnu Landcraft v Tursku, trvalo to minuty, než jsem pochopil, že jde přesně o toho kamaráda, který vám ukáže svět, tak, jak ho neznáte. Tohle království přírody a chemie je v režii dvou neuvěřitelných vizionářů Ondry Kopičky a Petra Alexandra, jejichž vhled a vůle je pro nás přesně tím inspirativním pohonem, díky kterému můžeme neustále zdokonalovat stávající a vymýšlet nové společné cesty za parádními nápoji. S klukama jsme taky nedávno natočili video, kde naši společnou cestu i projekty shrnujeme.

O produkci dnes již proslavené palírny v Tursku se dá jen těžko mluvit v bodech – velmi obtížně lze něco vypíchnout, neboť jejich produkty často vytváří ekosystémy na sobě závislých surovin a postupů, které ve vakuu jednoduše nefungují. V dnešním krátkém okénku se tak poohlédneme jen za výtvory, které vznikli společně s naším pivovarem a za těmi, které v tomto spojení teprve vzniknou.

Poprvé jsme se s virtuosy z Landcraftu spojili na konci roku 2019 a započali tak projekt, který jste ještě ani neměli příležitost ochutnat. Na začátku totiž naší varnu s turskou kolonou spojil společný cíl vytvořit originální českou whisky, ve které spojíme náš um pivovarnictví a kvašení s uměním destilace a staření v sudech, s kterým mají kluci bohaté zkušenosti i díky svým kořenům ve vinařství. Od začátku jsme tak vytvořili už několik různých sladových základů nazývaných „břečka“ a ve skladech v Tursku už tak zraje mnoho sudů různých základů, po různých alkoholech, a s různými osudy. V blízkých i vzdálených letech tak budou na police obchodů kamenných i virtuálních přistávat whisky a sladové pálenky pod značkami Zichovec i Landcraft v různých podobách. Podle těch, které jsme již ochutnali, je na co se těšit.

Zatímco vznikali prvotiny našich whisky, započali jsme další projekt, ze kterého v únoru roku 2021 poprvé vznikla pálenka Circular Malina. Ta vznikala destilací kalů z našeho malinového kyseláče a aby se sudy plnili o trošku rychleji oslovil Landcraft i dalšího producenta malinových sourů, pivovar Sibeeria. Kaly našich dvou pivovarů, kterých vzniká zhruba 300kg na várku tak dli za vznik intenzivně malinovému destilátu, který zrál v sudech po portském víně a je dále lehce obarven použitím stejného organického pyré, jako používáme v našich sourech. Lehký přídavek medu a bylin pak z Circular Maliny vytvořil krásně pitelnou, příjemně hřející pálenku.

Cirkulární výroba nás velmi inspirovala, a tak jsme si ještě v roce 2021 vymysleli bylinný projekt, který pomyslný kruh uzavře. Na podzim vznikl Like a Vir-Gin, pivo dle německého stylu Gose, které jsme ochutili bylinami, které kluci z Landcraftu sami pěstují. Použili jsme směs, kterou můžete znát z vlajkového ginu palírny se jménem Blue – to je jalovec, rozmarýn, puškvorec, celkem 17 bylin, jejichž celkový seznam neznáme ani my. Bylinná chuť skvěle funguje v kombinaci s lehkou kyselostí a slaností pivního stylu Gose a Like a Vir-Gin tak rádi ladíme a opakujeme. Párkrát jsme dokonce spojili Like a Vir-Gin se svým vzorem ginem Blue a vytvořili tak fortifikovanou verzi „Once a Vir-Gin, Always a Vir-Gin“.

Projekty, které jste již měli možnost ochutnat a budoucí whisky však není všechno co můžete čekat, v útrubách našich daňových skladů zrají i pořádné experimenty. Část výše zmíněné břečky pro whisky jsme zachránili před destilací a naplnili do sudů po bourbonu, vznikl tak zhruba 10% nechmelené barleywine s unikátně sladovo-bourbonovou chutí. Poté tu máme asi nejdivočejší pivo, které jsme s Landcraftem vytvořili a to spontánně kvašené pivo vyrobené z jablečné vody, kterou v Landcraftu získávají při redukci jablečného moštu pro likér Superpommeau.

Možnosti spolupráce s Landcraftem jsou takřka bez limitu a i vzhledem k tomu, že naše spolupráce teprve završuje třetí společný rok, neumíme si ani představit co všechno je před námi, kolik sudů si vyměníme, pro kolik odpadů najdeme budoucnost, a kolik surovin díky otevřeným hlavám kluků z Turska objevíme. Buďte s námi u toho.

Adam Huml

Mohlo by vás zajímat

Za pivem na Yucatán

Díky volnějším vstupním podmínkám se minulou sezónu stalo Mexiko oblíbeným cílem dovolených. Hlavní dovolenkovou destinací Mexika je poloostrov Yucatán administrativně se dělící...

Nenechte si ujít

Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma

Tady ještě zbývá prázdné místo

0 / 12
Naplň krabici a my ji dopravíme zdarma
0 / 12
Tady ještě zbývá prázdné místo

AŤ TI NEUTEČE ŽÁDNÁ ZAJÍMAVOST