Když jsme v roce 2020 jsme vydali naše první divoká piva plná ovoce a projevů divokých kvasnic, dalo nám to jedinečný vhled do komplexnosti a jedinečnosti chutí, které nám poskytuje příroda, když jí poskytneme daleko více prostoru, než je typické v moderním pivovarnictví. Chutě těchto piv se vlastně tak zásadně liší od toho, co za pivo běžně považujeme. Častokrát více připomínají projev autentických vín, či naturálních ciderů. No a přesně tyto chutě nám vnukly myšlenku, že nám nic nebrání občas úplně opustit svět piva a zkusit, jak nám půjde zcela jiná disciplína.
Projektu se zhostil náš Ondra, a protože nechtěl první cider úplně střílet od boku, spojil se se slánským sadařem a domácím producentem. Naše zadání bylo jasné – komplexní naturální suchý cider, který bude ztělesňovat hořkost a kyselinku tradičních českých jablek. Jeho páteří se tak staly tři tradiční české odrůdy jablek, které jsou pro cider jako stvořené.
Po výběru odrůd jsme se mohli přesunout k samotné výrobě. Slánská jablka putovala k nám do pivovaru v Lounech, kde jsme je na jednoduché technologii nasekali a poté vylisovali jejich šťávu. Cider zakvasil spontánně, přirozeně se vyskytujícími divokými kvasinkami ze slupek jablek. Po iniciální fázi strávené v tanku, kdy jsme nechali sednout prvotní zákal, byl cider přečerpán do starých sudů po víně.
Vybrali jsme sudy už hodně vytěžené a vyčistili je párou, aby nepředávaly příliš dřevěných tříslovin nebo vinného charakteru. Cílem je předat vám čistý jablečný cider, sud tu slouží jen jako ideální nádoba pro divoké kvašení, díky vlastnostem dřeva, které dovolují pomalý přísun vzduchu. Po dobu 16 měsíců jsme pak drželi velmi nízkou teplotu 4-6 °C tak, aby kvašení probíhalo co nejpomaleji a vznikl velmi čistý charakter. Jde o velmi jemnou jablečnou chuť s příjemnými tříslovinami, jemnou kyselinkou a díky divokým kvasinkám opravdu suchým projevem a vysokým obsahem alkoholu (8.5%). Možná vás překvapí, že je tichý (neperlivý), ale po 16 měsících v dřevěném sudu prostě žádné CO2 nezbyde.
Cider je nyní na světě, lahví je po málu, celkem jsme jich z dvou sudů stočili 432. Po jedné lahvi jsme poslali i našem GOLD předplatitelům do dubnového balíčku, zbylé láhve můžete zakoupit na našem e-shopu.
Autor: Adam Huml