Příběh Poctivýho výčepu začíná v roce 2015, kdy si Radek Fuksa, do té doby portýr nóbl pražského hotelu, realizuje svůj sen o vlastní hospodě. V té chce zosobnit nejen svůj zájem o malé řemeslné pivovary, ale i svůj cit pro vysoké gastro a nekompromisní přístup ke kvalitě. Jako místo činu si odvážně vybírá Kobylisy, kde se v přízemí rodinného domu na tamním sídlišti pouští do práce. Radkovou výsadou se stává jeho nováčkovství. Dobře si uvědomuje, že zkušenosti pro provoz hospody v hotelu nenasbíral a tak se od začátku nechává silně inspirovat kulturou čepování větších výčepů jako jsou třeba Lokály a s několika pivovary navazuje úzkou spolupráci. Za zmínku stojí třeba Slavkovský pivovar, který dodnes pro Poctivák vaří výroční pivo „Poctivej Bock“.
Sázka na kvalitně čepovaná řemeslná piva se mu vyplácí a „Poctivák“ si tak velmi rychle získává renomé nejen mezi lokálními pivaři. Další velkou výhodou je Radkovo neutichající nadšenectví, kterým zvládá úspěšně nakazit všechny své barmany a především zákazníky. Postupně tak Radek učí kobyliské domácí zabrušovat do jiných pivních stylů než je tradiční ležák. Z počátku jde o lehčí ejly a klasické IPA. Jak jde čas a sním nové trendy, nastupují i stouty, New England IPA nebo kyseláče. A tuhle osvětu dělá úspěšně dodnes.
V roce 2017 si Poctivák bere pod křídla Osvěžovnu v Ohbí řeky, stánek u zastávky přívozu v Zámcích na cyklotrase. Zde vyškrtává z menu průmyslový pivovar a jede podle úspěšného modelu: Příjemné prostředí, řemeslná piva a kvalitní výčep s chladícím boxem na sudy a vším potřebným pro poctivou hladinku. Osvěžovna se tak stane vítanou zastávkou nejen pro cyklisty ale i místňáky z Bohnic a Suchdola. V roce 2023 pak Osvěžovna prochází další rekonstrukcí a obléká se do barev Zichovce, jehož pivo tam nyní můžete v letních dnech ochutnat. Ale nejen dobře ošetřené pivo je důvod, proč se zde osvěžit. Osvěžovna se totiž pyšní i velmi kvalitním občerstvením, které vás svou kvalitou opravdu překvapí a hlavně vám bodne.
Do úspěšného chodu Poctivýho Výčepu hází vidle až pandemie Covidu v roce 2020, která se ale stává pro budoucnost podniku štěstím v neštěstí. Díky semknuté komunitě místních milovníků kvalitního piva zvládá Radek nejen udržet podnik v chodu, ale z velké části si udržuje i svoje stávající zaměstnance. Když se pak v důsledku covidu o pár desítku metrů vedle uvolní prostor po zkrachovalé hospodě, který nabízí i dvorek a krytou zahrádku, Radek neváhá a začne osnovat stěhování Poctiváku do nových větších prostor. Během rozvolňování opatření už Poctivák vítá svoje štamgasty na nové adrese a s novým prostorem přibývá i nová energie. K příležitosti stěhování do nového si ansámbl Poctiváku domlouvá společnou várku Street IPA v pivovaru Mazák.
V pandemickém období stojí za to zmínit ještě společnou iniciativu craftových podniků na Praze 8, kdy vzniklo pivo se jménem „ZA8DVANÁCT“, za studena chmelený ležák vařený v pivovaru Dva Kohouti za účasti Poctivýho Výčepu, Bar Napalmě, a Bar Chýše. Tohle pivo už se vařilo třikrát a stalo se oblíbencem nejen štamgastů všech 4 podniků.
Poctivák je dnes parádní místo, kde se potkávají místní všech generací a dobrý důvod proč vám nevadí zajet se podívat za vaším kámošem do Kobylis. Chod podniku postupně přechází do rukou mladší generace v čele s mladou provozní Emou a pod její rukou můžete v postcovidové době zažít každodenní poctivou kvalitu pivní dramaturgie a čepování, ale mnohem častěji i nejrůznější pop upy s pivovary a malými rodinnými výrobci dobrot jako je například slavný Hermoš fest s hermelíny nakládanými s netypickými ingrediencemi nebo odpoledne s degustacemi kvalitních Hrobských uzenin. Co ale zůstává důvodem číslo jedna pro návštěvu je rozhodně přátelská atmosféra tvořená multigeneračním osazenstvem za barem i u stolů.
Autor článku: Adam Huml