Tato vada totiž může vzniknout během pár minut a v létě ji tak můžeme snadno okusit všichni bez potřeby jakékoliv degustační sady. Letinka se řadí ke skupině chyb, které nemusejí být intuitivně špatně chutnající, konopnou vůni někteří z nás koneckonců i vyhledávají.
- Projev:
„Skunky“ marihuanu připomínající vůně, síra. Může připomínat Merkaptan, ale nikdy nedosahuje stejně nepříjemné intenzity. - Přibližný práh vnímání:
30 ng/l (nanogramů na litr) - Výskyt:
Vzniká již v hotovém pivu a je vždy považováno za vadu. Mnoho konzumentů tuto vadu považuje za nedílnou součástí některých značek a importovaných piv, kde může vzniknou nevhodně vybraným obalovým materiálem (zelená či čirá lahev), špatným zacházením během přepravy a během skladování. - Stárnutí:
Z pravidla pomalu narůstá v intenzitě s věkem. Rychlost je ovlivněná intenzitou osvětlení. - Příčiny:
Letinka vzniká chemickou reakcí přírodního, nebo umělého světla s vitamínem B2 obsaženým v pivu a alfa kyselinami obsaženými v chmelu. Některé pivovary používají chemicky modifikovaný chmelové produkty, které nereagují s vitamínem B2 a tak si letinku nevyvinou i přes užití zelených či čirých lahví. - Zamezení vzniku:
- Používejte tmavé lahve nebo plechovky, případně nakupujte pivo v takových obalech. S pivem v zelených či čirých lahví nakládejte s péčí a skladujte v temnu.
- Když pijete, nevystavujte svojí sklenici přímému slunečnímu svitu, zvláště pokud je vysoce chmelené. Na slunci může reakce proběhnout velmi rychle a chuť letinky rozpoznáte už po pár desítkách sekund.
- Při domácím vaření držte pivo ve všech bodech výroby mimo přímé světlo. Zvláště během fermentace.
- Svoje pivo plňte do neprůhledných sudů nebo tmavých lahví. Tmavé lahve propouštějí pouze 5-30% světelného spektra, kdežto zelené pouští 50-80% a čiré téměř veškeré.
Trénink:
Letinka je velmi snadná na trénink, žádný tasting kit nepotřebujete. Prostě v létě postavte s čirou sklenici na přímé slunce a vůni skunku byste měli velmi brzy rozpoznat. Porovnejte s nepoškozeným pivem. To samé velmi dobře funguje se zelenými či čirými lahvemi, ty nechte na slunci den a víc.
Běžně dostupná piva: Corona, Heineken, Budvar a Pilsner Urquel v zelených lahvích.
Autor článku: Adam Huml