ZICHOVEC x LANDCRAFT: SPOJENÍ DVOU SVĚTŮ PIVOVARSKÉHO A LIHOVARSKÉHO

Jak hledáte parťáky a kamarády? Co si na nich nejvíc vážíte? Mně osobně vždycky nejvíc imponovalo obklopovat se lidmi, který jsou prostě hustý, který fakt uměj, který vám nastavují obraz toho, co je možný a jak dobře se dají věci dělat. Když jsem běhal, imponovali mi ty rychlejší, u kterých mě pohled na jejich záda […]
Pivní styly: Gose

Aneb jak se tisíc let staré pivo stalo evergreenem. Naše povídání o stylech zaniklých a znovuzrozených pokračuje a od berliner weisse se vlastně geograficky ani senzoricky neposouvá příliš daleko – do Lipska. Příběh dnešního gose by tady opět pravděpodobně nebyl bez nadšených sládků, kteří se rozhodli jej vrátit mezi živé. Téma se dnes bude točit také okolo našeho kamaráda a sládka Tilo Jänichena, který nás pravidelně v Praze navštěvuje se svým Ritterguts Gose, jedním z mála stylem autentických piv z Lipska. Ochutnávka tradičního gose totiž opět svádí k palčivým otázkám, jimž vévodí jediná – proč je to tak jiné než dnešní piva?
OSOBNOSTI: MICHAEL JACKSON

Snad každý obor má nějakou legendu, osobnost tak důležitou, že lze bez okolků říci, že bez ní by věci prostě nebyly stejné. V tom našem světě neexistuje jméno, které se více podepsalo na povaze moderního pivovarnictví, než to Michaela Jacksona, anglického spisovatele a novináře, který svou rukou vytvořil systémy kategorizace piva, které dnes považujeme za samozřejmost. Jeho knihy a televizní pořady udělaly pro pivní svět a řemeslné pivo obrovskou službu a zásadně se zasloužily o vývoj revoluce řemeslného piva nejen v Americe, to vše dlouhá desetiletí před tím, než se objevili první řemeslné pivovary u nás v Česku. Třešničkou na dortu je pak fakt, že je tento pán důležitý stejně tak pro svět whisky jako pro svět piva, skutečný renezanční člověk.
IZRAEL – ZEMĚ I PIVU ZASLÍBENÁ?

Izrael a Palestina. Dva světy, které žijí vedle sebe na Blízkém východě, nabízejí řadu známých i méně známých důvodů, proč je navštívit. Pokud se tato místa plná obdivuhodných pamětihodností, míst i lidí, rozhodnete objevovat, určitě stojí za to nekoupit si v první putyce Staropramen nebo snad Guiness. Izrael a palestinská území mají pivní scénu, která rozhodně stojí za zmínku a která zaujme i náročného českého konzumenta (rozuměj: konzumenta, který jde po chuti, nikoliv po staráči za pětadvacet).
PIVNÍ VADY: LETINKA

Letinka je jednou z nejběžnějších vad, kterou poznáváme. Potkáváme jí nejen v zelených lahvích exportních piv, ale velmi často ji ochutnáme v pivu, které jsme prostě jen pár minut zapomněli na slunci.
PIVNÍ VADY: THIOL

Thiol neboli Merkaptan naštěstí není něco, s čím se v pivu potkáváme často, nebo o tom aspoň nevíme. Dnes je dokázáno, že se na podprahové úrovni merkaptan zásadně podílí na utváření chuťových a aromatických profilů historických i moderních pivních stylů.
PIVNÍ VADY: DIACETYL

Dnes se seznámíme s jednou z nejčastějších vad, kterou můžete potkat. Máslová chuť je tu s námi dlouho a navždy, jejím nositelem je diacetyl, který je přirozeným produktem kvašení a potkávat ho můžeme jako máslovou chuť v potravinách jako je margarín nebo máslový popcorn. V některých pivech se pak může ve stopovém množství podílet na žádoucím charakteru, ve většině případů je ale projevem nezvládnutých technologických postupů.
BERLINER WEISSE

Styl, který musel zemřít, aby se mohl znovu narodit
OSOBNOSTI: ARMAND DEBELDER

Nebylo by snadné najít vhodnější osobnost na počátek této série o osobnostech pivní kultury, než je Armand Debelder, který nás bohužel ve věku 70 let letos v březnu opustil po dlouhé bitvě s rakovinou prostaty. Armand Debelter zanechal neodstranitelný otisk na světové pivní kultuře svým neúnavným bojem za uchování autentických belgických lambiků, stal se zakladatelem skupiny HORAL a ve vedení slavného pivovaru 3 Fonteinen se stal ikonou srovnatelně velkou jako pivní styly, které propagoval.
Hliníková revoluce

Těžko asi najdeme fanouška českého řemeslného piva, který poslední dobou neregistruje probíhající změnu v tom, jak je nám pivo prezentováno. Tahle změna do nedávna probíhala velmi pozvolna, za poslední dva roky ale nabrala na obrátkách a my, pivní nadšenci, čím dál tím víc cítíme, že do našich barů a pivoték, do našich životů, proniká stále více lesklých ploch a zvuků praskajícího kovu.